Vatikán: a pápa bátyja a zaklatásos esetek után került a fiúkórus élére

Vágólapra másolva!
Azelőtt történtek a szexuális visszaélések a regensburgi fiúkórusban, hogy Georg Ratzinger, a pápa bátyja átvette a kórus vezetését - közölte a Vatikán szombaton. A pápa bátyja harminc évig állt a társulat élén.
Vágólapra másolva!

A Vatikán szombaton azt közölte, hogy a világhírű regensburgi templomi fiúkórus tagjainak terhére még az előtt követtek el két esetben szexuális visszaélést, hogy Georg Ratzinger, a jelenlegi pápa bátyja átvette volna a társulat vezetését.

A közleményt azután adták ki, hogy a regensburgi érsekség előző nap azt állította, hogy szexuális visszaélések voltak a kórus tagjainak terhére abban az időszakban is, amikor a társulatot Georg Ratzinger vezette.

A Vatikán lapjaként működő L'Osservatore Romanóban szombaton Gerhard Ludwig Müller regensburgi érsek aláírásával nyilvánosságra hozott közlemény szerint azonban az egyik visszaélést 1958-ban leplezték le. A kórussal kapcsolatban álló általános iskola igazgatóhelyettese volt a tettes, akit elbocsátottak és büntető bíróság elé állítottak. A másik visszaélést pedig egy olyan pap követte el, aki 1958-ban hét hónapig a kórussal dolgozott; őt 12 évvel később ítélték el szexuális visszaélésért.

A közlemény kiemeli, hogy annak idején mindkét ügyet a nyilvánosság elé tárták, és jogi értelemben is mindkettő lezártnak tekinthető. A két eset nem esik egybe azzal az időszakkal, amikor Georg Ratzinger állt a társulat élén (1964-1994) - teszik hozzá.

A regensburgi érsekség pénteken azt közölte, vizsgálják három férfi állításait, miszerint a hatvanas évek elején verték, megalázták őket, valamint szexuális visszaéléseket követtek el velük szemben a kórussal kapcsolatban álló iskolában. A Vatikán szombaton helyeselte a vizsgálatot, mondván, az egyház elsősorban arra törekszik, hogy igazságot szolgáltasson az áldozatoknak.