Afganisztánban megtámadtak egy NATO-támaszpontot

Vágólapra másolva!
Megtámadták szombat este az egyik dél-afganisztáni NATO-támaszpontot, ahol órákon át tartó tűzharc alakult ki. Több katona és civil alkalmazott megsérült.
Vágólapra másolva!

Támadást indítottak szombat este tálib lázadók a NATO-erők legjelentősebb dél-afganisztáni támaszpontja ellen - közölte Amanda Peperseim NATO-szóvivő. Helyi idő szerint este 8 óra körül kezdtek rakétákat lőni a kandahári légi bázisra, amelyet azt követően tüzérségi tűz alá vettek. A szóvivő szerint megsebesült több, a bázison szolgálatot teljesítő külföldi katona és civil alkalmazott.

Órákon keresztül fegyverropogás hangja hallatszott a támaszpont körül. A lázadók rakétagránátokkal és automata fegyverekkel támadtak, és megpróbálták észak felől megrohamozni a bázist, de a nemzetközi koalíció katonáinak sikerül feltartóztatni őket. Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára a támadást, de a kandahári térség a tálibok egyik fellegvára. A Kandahár város közelében fekvő bázison hatalmas katonai repülőtér működik.

A héten ez volt a második hasonló jellegű támadás. Szerdára virradóra tálib fegyveresek az Észak-Afganisztánban lévő bagrami támaszpont ellen indítottak támadást. A nyolc órán át tartó tűzharcban tíz támadó vesztette életét. Meghalt egy amerikai polgári személy is, aki éppen a támaszponton tartózkodott, valamint megsebesült kilenc katona. A lázadók május elején hirdettek offenzívát az afgán kormányerők, illetve a külföldi csapatok ellen, válaszul a NATO tervezett hadműveletére kandahári erősségük ellen.