Halott családtagokkal ígért beszélgetést a mobilalkalmazás

sír temető temetés kereszt funeral cemetery cross
Fotó: Kenny Orr / Unsplash
Vágólapra másolva!
Ennél felháborítóbb applikációt kitalálni is nehéz. Mostanra rejtélyesen eltűnt a Play Áruház kínálatából.
Vágólapra másolva!

Továbbra is vadásznak a generatív mesterséges intelligenciából hasznot húzni kívánók a sebezhető helyzetben lévőkre. A virtuális barátot vagy barátnőt ígérő szolgáltatások már meglepetést sem keltenek, de a könnyű pénzre vágyó fejlesztők kreativitása határtalan, a napokban egy Vera AI nevű androidos mobilapp kertelés nélkül azzal reklámozta magát, hogy képes halott családtagokkal való beszélgetéseket imitálni.

vera ai
A mobilapp egyik reklámképe, a halott nagyi imitációja az apu hogyléte felől érdeklődik
Fotó: Bending Spoons

A Vera AI nevű mobilappot az olasz Bending Spoons adta ki a Play Áruházban, a Futurism pedig kérdéseket küldött a termékkel kapcsolatban a cégnek. Választ nem kapott, azonban a fejlesztők alaposan átírták az alkalmazás leírását és reklámanyagait, ezt követően a halott nagyi megidézése helyett már csak azzal hirdették, hogy bármely szabadon választott személy imitálható vele.

Hírünk írására a mobilappot tisztázatlan okból törölték a Play Áruházból. Elképzelhető, hogy a jobb belátásra térés helyett csak rájöttek a Bending Spoons-nál, hogy már legalább három „Vera AI” néven azonosítható projekt létezik, így talán nem volt bölcs pont ezt a nevet adni a terméknek.

A Futurism kiemelte, hogy nem ez az első halottidéző, generatív MI-s projekt. A Seance AI szórakoztatási célból a családtagok szellemeit próbálja megidézni, a fizetős verziója még hangminták alapján is betanítható, hogy szöveg helyett a halott rokon szintetizált hangján adja a válaszokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!