Pattanásig feszült a két Korea viszonya a kilőtt hadihajó miatt

Vágólapra másolva!
Észak-Korea lőtte ki a dél-koreai Cseonan hadihajót márciusban egy nemzetközi vizsgálat eredménye szerint. Szöul kemény válaszlépéseket fontolgat, Phenjan pedig azzal fenyegetőzik, hogy minden válaszlépést háborúval fog megtorolni.
Vágólapra másolva!

Észak-Koreát vádolta meg Dél-Korea csütörtökön azzal, hogy márciusban elsüllyesztette egy hadihajóját a két ország vitatott határvizein - írja az AP hírügynökség. Az 1953-ban tűzszüneti megállapodással felfüggesztett koreai háború óta nem volt olyan súlyos incidens a két állam között, mint a Cseonan korvett elsüllyedése. A hadihajóban 46 matróz vesztette életét, 58 tengerészt sikerült élve kimenteni a Sárga-tenger fagyos vizéből.

Dél-Korea egy nemzetközi vizsgálat eredményeire alapozza vádjait. A vizsgálat szerint a bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy egy Észak-Korea által kilőtt torpedótól süllyedt el a Cseonan március 26-án. A vizsgálóbizottság vezetője, Jun Duk-jung szerint Észak-Korea ilyen típusú torpedókat exportálni is szokott, és a torpedó sorozatszáma is észak-koreai eredetre utalt.

A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a támadás előtt pár nappal több észak-koreai tengeralattjáró és egy anyahajó indult útra, majd a támadás után pár nappal visszatértek a bázisukra, más államok tengeralattjárói pedig nem tartózkodtak a környező vizeken az incidens idején. A vizsgálatban dél-koreai szakértők mellett amerikai, brit, ausztrál és svéd szakemberek is részt vettek.

Fenyegetőzések mindkét oldalon

Li Mjung-bak dél-koreai államfő azt ígérte, kemény fellépéssel válaszolnak a provokációra. "Határozott intézkedéseket teszünk Észak-Korea ellen, és beismertetjük vele gaztetteit" - mondta Li Kevin Rudd ausztrál kormányfőnek egy telefonos megbeszélésen. A Fehér Ház aggreszív cselekedetnek, Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár mélyen aggasztónak nevezte a történteket. Phenjan hagyományos szövetségese, Kína is szerencsétlennek nevezte az eseményt, de nem akarta bővebben kommentálni a Cseonan pusztulását.

Észak-Korea szerint azonban koholmány a vizsgálat eredménye, és bejelentették, hogy saját vizsgálóbizottságot akarnak délre küldeni. Phenjan ráadásul azzal fenyeget, hogy háborút robbantank ki, ha Szöul bármilyen szankciót alkalmaz ellenük. Az AP szerint Dél-Korea és az Egyesült Államok egyelőre nem határozott arról, hogy mivel büntessék Észak-Koreát, amely ellen az egy évvel ezelőtt atomkísérletei miatt már így is egy sor szankciót hoztak.