Meglepetésre Obama embere nyert az arkansasi előválasztáson

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásokra rácáfolva a Barack Obama által is támogatott Blanche Lincoln szenátor nyerte a keddi arkansasi előválasztásokat, ahol arról szavaztak, ki legyen a demokrata párt jelöltje a novemberi szenátusi választáson. Előválasztások voltak több más államban is, Kaliforniában két ismert egykori üzletasszony nyerte el a republikánus jelöltségeket.
Vágólapra másolva!

Kedden ismét felforrósodott a politikai légkör az Egyesült Államokban, amikor 12 államban tartottak előválasztásokat a novemberi törvényhozási választások előtt. Az előválasztások célja, hogy kik nyerjék el a két nagy párt - a republikánusok és demokraták - jelöltségét a szenátusi, képviselőházi és kormányzói tisztségekre.

A legnagyobb figyelem az Arkansas állambeli demokrata előválasztásra irányult, ahol Blanche Lincoln jelenlegi szenátor küzdött meg Bill Halter kormányzó-helyettessel. Ez már a második forduló volt köztük, miután Lincolnnak az első fordulóban nem sikerült megszereznie a voksok több mint 50 százalékát.

A szenátusban már 12 éve helyet foglaló politikusnő mostani - magyar idő szerint szerdára virradó éjjeli - győzelmét a legtöbb politikai elemző meglepetésként értékelte, miután az eddigi előválasztások tapasztalata az volt, hogy a washingtoni elittel szemben dühös választók az új arcokat részesítik előnyben. Halter épp ezzel az üzenettel, a politika megújításával kampányolt, Lincolnt támogatta viszont Barack Obama jelenlegi és Bill Clinton korábbi elnök (utóbbi Arkansas kormányzója volt, mielőtt elnyerte az elnöki posztot).

A kaliforniai republikánus előválasztások is női győzelmeket hoztak. Eldőlt, hogy az eBay korábbi vezetője, Meg Whitman lesz a republikánus kormányzójelölt az őszi választáson (a kormányzó jelenleg Arnold Schwarzenegger), a szenátusi helyért folyó versenyben pedig egy másik korábbi üzletasszonyt, Carly Fiorina egykori Hewlett Packard-vezért indítja a párt.

Élénk érdeklődés övezte még a nevadai republikánus előválasztást, amelyet egy keményvonalas konzervatív politikus, Sharron Angle nyert meg. Az egykori tanár lesz a kihívója a demokrata Harry Reidnek, aki a párt szenátusi csoportját vezeti, és így az egyik legbefolyásosabb demokrata politikusnak számít. A washingtoni elittel szembeni általános elégedetlenség azonban az ő népszerűségét is kikezdte, így az újonc republikánus eséllyel indul ellene.