Vágólapra másolva!
120 embert már Jordániába szállítottak, 200 törököt repülőre ültetnek, a többieket csütörtökig elengedi Izrael azok közül, akiket a Gázai övezetbe tartó segélyhajók elleni, hétfői akció során vettek őrizetbe. A halálos kimenetelű akció miatt egyre nő a nemzetközi nyomás Izraellel szemben, hogy szüntesse meg az övezetet sújtó blokádot, miközben egy újabb segélyhajó tart a gázai partok felé.
Vágólapra másolva!

Több mint 120 embert elengedett Izrael azok közül, akiket hétfőn tartóztattak le a Gázai övezetbe tartó hajókon, amelyeken halálos rajtaütést hajtottak végre hétfő hajnalban. Mindannyijukat Jordániába szállították szerda reggel, kétszáz török aktivistát pedig repülővel szállítanak haza.

Hamarosan a többi, még őrizetben lévő többszáz embert is deportálják, a letartóztatottakat legkésőbb csütörtökig elengedik - közölte Izrael. Összesen 670 embert vettek őrizetbe a segélyt szállító hajókon, közülük kedden már elengedtek ötvenet - írja a BBC.

A Gázai övezetet sújtó blokáddal dacoló hajókra hétfő hajnalban csaptak le az izraeliek. A helikopterekről a fedélzetre szálló katonák a rakományt akarták ellenőrizni, és saját kikötőbe iránytani a hajókat. A katonákra többen rátámadtak az izraeli hadsereg által közzétett felvételek szerint, a kitört összecsapásban kilenc ember életét vesztette. Izrael szerint az őt ért támadások miatt nyitottak tüzet, szemtanúk ugyanakkor azt állítják, hogy már a helikopterekről is lőtték a fedélzetet.

Az áldozatok között több török állampolgár is volt, ami miatt jelentősen megromlott a viszony a két, korábban közeli szövetségesnek számító állam között. Az incidens miatt heves nemzetközi kritika érte Izraelt, és egyre többen követelik, hogy szüntesse be a Gázai övezetet évek óta sújtó blokádját.

Eközben egy újabb segélyt szállító hajó tart a gázai partok felé. Az ír zászló alatt hajózó MV Rachel Corrie egy héten belül érhet oda - közölte az előző akció egyik fő szervezője, a Free Gaza Movement. A hajó fedélzetén több ír állampolgár is utazik, az ír kormány azt kérte Izraeltől, biztosítsa, hogy a segély és kísérői épségben megérkezzenek az övezetbe.