Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A Fidesztől várják az első lépést a szlovákiai magyar képviselők

Vágólapra másolva!
Nehézkesen indul a magyar kormány és a hétvégi szlovákiai választásokon egyetlen, részben magyar pártként parlamentbe került Híd együttműködése. A Fidesz korábban nem támogatta ezt a pártot, és ugyan most mindketten azt mondják, hogy nyitottak a párbeszédre, a magyar kormány a közelebbről nem részletezett magyar érdekek képviseletét várja el, a Híd elnöke ezt csak saját módján hajlandó megtenni, és a kezdő lépést is Budapesttől várja.
Vágólapra másolva!

A Fidesznél a labda - válaszolta Bugár Béla, a szlovákiai Híd párt elnöke az [origo]-nak arra a kérdésére, hogy ők és a Fidesz vezette kormány közül melyik félnek kellene megtennie az első lépést a párbeszéd felé. A Fidesz a szlovákiai választási kampány alatt nyíltan kiállt Bugárék riválisa, a Magyar Koalíció Pártja mellett, ám a Csáky Pál vezette magyar párt kudarcot vallott a választáson és kiesett a szlovák parlamentből.

Szlovákiában így csak a választásokon 14 - hét magyar és hét szlovák képviselővel - mandátumot szerzett Híd párt képviseli a magyar érdekeket a törvényhozásban. A magyar kormánynak - amely kiemelten kíván folglalkozni a határon túli magyarok ügyeivel - most azzal a párttal kell együttműködnie, amelynek elnöke korábban hevesen kritizálta a szlovákiai kampány alatt folytatott magyar politikát, elsősorban az MKP kizárólagos támogatását és a kettős állampolgárság felvetését.

Az együttműködésről Németh Zsolt külügyi államtitkár korábban úgy nyilatkozot az [origo]-nak., hogy nyitottak a párbeszédre, "amennyiben (a Híd) úgy dönt, hogy a magyar érdekeket határozottan képviselni kívánja". Bugár arra a kérdésre, hogy támasztanak-e hasonló feltételt az együttműködés elé, azt közölte, hogy feltételek nélküli partneri viszonyban gondolkodnak és hozzátette, "a szlovákiai magyarok érdekét úgy fogjuk képviselni, hogy az a szlovákiai magyaroknak feleljen meg".

Labda a Fidesz oldalán

Arra a kérdésre, hogy kinek kellene kezdeményezni a párbeszédet, Bugár közölte, "Martonyi János pozsonyi látogatása során egyértelművé tette, hogy a szlovákiai magyarok pártjának csak az MKP-t tartják, velünk való tárgyalás csak a választások után lesz esedékes. A labda tehát a Fidesz oldalán van".

"Az LMP gratulált a választásokon való szereplésünkhöz, ám a Fidesz egyelőre nem vette fel velünk a kapcsolatot" - válaszolta Bugár arra a kérdésre, hogy kaptak-e már megkeresést a kormánytól.

Szlovákiában a hétvégi választásokon elbukott a magyarellenességről ismert Robert Fico koalíciója - miután egyik szövetségese kiestet a parlamentből, a másik pedig épphogy csak bekerült -, és várhatóan a négy parlamentbe jutott ellenzéki párt alakít kormányt, amelyeknek együtt 79 képviselői helye lesz, míg Ficónak és egyetlen megmaradt korábbi szövetségesének csak 71.

A négy jobboldali párt kedden politikai széndéknyilatkozatot írt alá a közös kormány megalakításról. Bugár a koalíciós egyeztetésről csak annyit közölt, hogy a jövő héten lesz a következő tárgyalás, amelyen szerinte a legfontosabb lépés a kormányprogram felállítása és elfogadása lesz, a személyi kérdésekről csak ez után lehet szó.

Ha Szlovákiában a jelenlegi ellenzék alakít kormányt, az kedvezőbb lehet a szlovák-magyar kapcsolatokra. Kemény, de a jelenleginél jóval korrektebb hozzáállásra számítanak szlovákiai elemzők és, mint azt Németh Zsolt külügyi államtitkár az [origo]-nak elmondta, a magyar kormány is derűlátással tekint a formálódó új szlovák koalícióval való együttműködés elé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről