Nagy menetelés indult Izrael négy éve fogva tartott hőséért

Vágólapra másolva!
Tízezrek kísérték vasárnap azt a menetet, amelyet Gilád Salit szülei indítottak fiuk szabadon bocsátása érdekében. A szülők 12 nap alatt gyalogolnak el otthonukból az izraeli kormányfő hivatalához, akitől azt követelik, hogy teljesítse végre a Hamász követeléseit, hogy kiszabadulhasson négy éve elrabolt fiuk.
Vágólapra másolva!

12 napos menetelésbe kezdett Noam Shalit és felesége fiuk, a palesztin fegyveresek által négy éve elrabolt izraeli katona, Gilád Shalit szabadon bocsátása érdekében. A szülők észak-izraeli otthonukból, Micpe Hilából, indultak, céljuk az izraeli miniszterelnök rezidenciája, amely mellett elhatározásuk szerint addig fognak táborozni, amíg fiuk ki nem szabadul.

A Hárec izraeli napilap internetes oldala szerint a vasárnap indult menethez az első napon tízezren csatlakoztak, és a második nap elején is ezerfős tömeg gyűlt össze. A támogatók között hírességek is megjelentek, de olyan pletykák is terjednek, amelyek szerint miniszterek is csatlakoznak hozzájuk.

"Boldogok vagyunk, ha bármelyik miniszter csatlakozik hozzánk, de ezt eredményeknek is alá kell támasztaniuk. Tudatában vagyunk az árnak, és hogy terroristák is szabadlábra kerülhetnek, de négy év után már eredményeket szeretnénk - idézte a Hárec Salit apját.

Salitot 2006. június 25-én rabolták el a Kerem Salom-i határátkelő közelében. A Hamász azt követeli szabadon bocsátása fejében, hogy Izrael engedjen el minden fogva tartott palesztin nőt és fiatalkorút, valamint ezer olyan palesztint, akiket terrorizmus miatt csuktak Izraeli börtönökbe.

Izrael elvben beleegyezett, hogy eleget tesz a követeléseknek, ám azokat a foglyokat nem akarják elengedni, akik halálos támadást követtek el izraeliek ellen. Az izraeli kormány attól is ódzkodik, hogy a ciszjordániai a palesztinokat hazaengedje, mivel attól tartanak, hogy Izrael-ellenes mozgalmat alapítanak. Ehelyett máshová akarják deportálni őket.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő felszólította kormányát, hogy ne engedjen a menetelés gerjesztette társadalmi nyomásnak, mivel úgy véli, ha képesek keménynek mutatkozni, akkor a Hamász is engedni fog követeléseiből.