Védelmet kap a háborús bűnökről tanúskodó szupermodell

Vágólapra másolva!
Különleges tanúvédelmet kap a Hágai Nemzetközi Bíróságra a tanúként beidézett szupermodell, Naomi Campbell, akiről fotókat sem lehet majd készíteni a tárgyalóteremben. Campbell a háborús bűnökkel vádolt egykori libériai diktátor, Charles Taylor ügyében tanúskodik, mert annak idején állítólag gyémántot kapott tőle ajándékba. Ha ez igaz, az az ügyészek szerint bizonyíthatja, hogy a diktátor gyémántok eladásából fegyverezett fel lázadókat Sierra Leonéban.
Vágólapra másolva!

Védett tanúként fog megjelenni Naomi Campbell világhírű szupermodell a Sierra Leonéban elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Hágai Nemzetközi Bíróságon, ahol csütörtökön tesz vallomást - írja az Independent című brit napilap internetes kiadása. Campbell azután keltette fel a bíróság érdeklődését, hogy több ismerőse is azt vallotta, a modell másfél évtizede egy hatalmas gyémántot kapott a háborús bűnökkel vádolt egykori libériai diktátortól, Charles Taylortól.

Campbell az Independent szerint a meghallgatáson különleges tanúvédelmet kap a hágai bíróságtól. Többek között engedélyezték neki, hogy az ügyvédje is jelen legyen a vallomástételnél, és közbeavatkozhasson, ha olyan kérdés hangzik el, amely a modellre esetleg terhelő információkat feszeget.

A bíróság azt is elrendelte, hogy Naomi Campbellről senki ne készíthessen fényképet vagy videofelvételt a bíróságon: vallomását egyedül a bírósági kamerák fogják rögzíteni, bírósági megjelenéséről pedig, a tanúk padján tett vallomását kivéve, még a média sem számolhat be. Az Independent szerint ilyen óvintézkedéseket általában olyan tanúk esetében tesz a hágai bíróság, akik féltik személyes biztonságukat, és akik a vallomás miatt bosszú, támadás veszélyének vannak kitéve.

Campbell vallomása azért lehet veszélyes, mert az ügyészek szerint bizonyítékként használható a most 62 éves Taylor ellen. Libéria korábbi vezetőjét a bíróság 11 féle háborús és emberiség elleni bűntett elkövetésével vádolja, ezek között gyilkosság, nemi erőszak és gyermekkatonák toborzása is szerepel. A vád szerint Taylor terjesztette ki a libériai polgárháborút az országgal szomszédos Sierra Leonéra, ő fegyverezte fel és irányította Sierra Leone Egyesült Forradalmi Frontját, amely a háborús bűnöket elkövette.

Az ügyet vizsgáló hágai bíróságon korábban Mia Farrow amerikai színésznő, Naomi Campbell régi barátnője, valamint Carole White, a szupermodell egykori ügynöke is azt vallotta, hogy Campbell egy csiszolatlan gyémántot kapott Taylortól egy fényűző 1997-es jótékonysági bál után, amelyet Nelson Mandela rendezett Dél-Afrikában. Farrow szerint a modell másnap reggelinél mesélte el neki a "felejthetetlen történetet", amely szerint az éjszaka közepén keltették fel a libériai vezető küldöncei, hogy az ajándékot átadják neki.

Az ajándékba küldött hatalmas gyémántnak a hágai ügyészek szerint kulcsszerepe lehet a korábbi diktátor elleni perben, mert alátámasztja a Sierra Leone-i felkelők felfegyverzéséről szóló feltevéseket. Az ügyészek úgy gondolják, hogy Taylor a polgárháború idején csiszolatlan gyémántokat kapott a Sierra Leone-i felkelőktől, hogy azok árából fegyvereket vegyen nekik, így feltehetően a Naomi Campbellnek ajándékozott gyémánthoz is vér tapad.