Kanadában is felkapták a fejüket a Jobbik cigánytáborára

Vágólapra másolva!
Két magyarországi esemény is bekerült csütörtökön a világsajtóba: a Jobbik cigánytábor-tervéről kanadai lap, az új Terrorelhárítási Központ megalakulásáról pedig a kínai állami hírügynökség is beszámolt.
Vágólapra másolva!

A közép-európai bevándorlók miatt korábban állítólag még a vízumkényszer visszaállítását is kilátásba helyező Kanadába is eljutott a híre annak, hogy Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke és európai parlamenti képviselője "közrendvédelmi táborokba" zárná a közbiztonságra szerinte veszélyes romákat. A Toronto Star című napilap a Reuters hírügynökség tudósítása alapján számolt be a jobbikos képviselő szerdai kijelentéseiről, de a cikk a magyarországinál tágabb összefüggésben is értelmezi a romák problémáját. Felhívják a figyelmet arra, hogy a roma kisebbség helyzetére legutóbb akkor figyelt fel az európai közvélemény, amikor Nicolas Sarkozy francia elnök egy hónapja bejelentette: felszámolják az illegális roma táborokat Franciaországban.

Az Új Kína (Xinhua) hírügynökség is beszámolt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter részvételével szerdán hivatalosan is megalakult a Terrorelhárítási Központ. A kínai állami hírügynökség idézi Orbán beszédét, amelyben a kormányfő azt mondta: 2001. szeptember 11. óta a terrorizmus vált a legnagyobb biztonsági kihívássá a világban, és egy modern nemzet nem teheti meg, hogy ezt figyelmen kívül hagyja. A magyar híradásokban nem emelték ki, hogy az eseményen felszólalt Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorizmusellenes koordinátora is, aki figyelmeztetett arra, hogy emelkedik a terrorista csoportok és a radikális nézeteket valló fiatalok száma.