Hatodik kérésére sem engedték szabadon John Lennon gyilkosát

Vágólapra másolva!
Harminc évvel John Lennon megyilkolása után, hatodik kérésére sem engedte szabadon a kegyelmi bizottság Mark David Chapmant. Yoko Ono levélben kérte, hogy tagadják meg férje gyilkosának kérését.
Vágólapra másolva!

Harminc évvel John Lennon meggyilkolása után, hatodszor is elutasította kedden a gyilkos, Mark David Chapman próbaidőre bocsátásáért benyújtott kérelmét New York állam illetékes kegyelmi bizottsága. Chapman, aki büntetését az atticai szigorított felügyeletű fegyházban tölti, legközelebb két év múlva nyújthat be újabb folyamodványt szabadlábra helyezése érdekében.

Az illetékes bizottság, amely video-távkapcsolat útján hallgatta ki Chapmant, közleményében ezúttal nem indokolta a kérelem elutasítását. A legutóbbi, 2008-as hasonló határozat értelmében az elítéltnek "közbiztonsági és közjóléti megfontolások miatt" kellett rács mögött maradnia. A ma már 55 éves férfit "20 évtől élethosszig terjedő" szabadságvesztésre ítélték, miután 1980. december 8-án New York-i lakása előtt lelőtte John Lennont, a Beatles egykori meghatározó tagját.

Chapman, aki a fegyházban többnyire kertészkedéssel és könyvtári munkával tölti az idejét, 1994 óta nem követett el kihágást. Az elmúlt 20 évben rendszeresen látogathatja a felesége, akivel esetenként 44 órát elkülönülve is eltölthet. John Lennon özvegye, Yoko Ono mind a hat alkalommal levélben kérte, hogy tagadják meg a szabadlábra helyezést férje gyilkosától.