Arat az előválasztásokon az amerikai republikánusok konzervatív szárnya

Vágólapra másolva!
Sorra nyerik a Tea Party nevű konzervatív mozgalom jelöltjei a republikánusok jelöltállító szavazásait. Sikereiknek nem mindenki örül a republikánus pártban, attól tartanak, hogy az ismeretlen jelöltek esélytelenek lesznek a demokratákkal szemben.
Vágólapra másolva!

Számos győzelmet aratott a Tea Party nevű konzervatív mozgalom a republikánus párt előválasztásain az USA-ban. Az amerikai pártok a novemberi időközi törvényhozási választásokra készülődnek, amelyen a republikánusok arra számítanak, hogy megtörik a demokrata fölényt az amerikai törvényhozás két házában. A választásokon többek között a 435 tagú kongresszus összes, illetve a 100 tagú szenátus 37 mandátumáról döntenek, valamint szavaznak 38 kormányzóról is.

Delaware államban egy veterán republikánus kongresszusi képviselőt, Mike Castle-t ütötte el az indulás lehetőségétől a mozgalom egy alig ismert, marketing-tanácsadóként dolgozó jelöltje, Christine O'Donnell, New Yorkban ugyancsak a Tea Party jelöltje indulhat republikánus színekben a kormányzói posztért.

O'Donnellt Sarah Palin korábbi republikánus alelnök-jelölt is támogatja, de a párton belül sokan nem örülnek sikerének. Ők úgy vélik, Joe Biden jelenlegi demokrata alelnök egykori körzetében nem lesz elég támogatottsága, hogy megverje demokrata ellenfelét, Chris Coonst.

A jelentőssé tavaly nőtt konzervatív mozgalom az állam szerepének terjeszkedése ellen küzd, az adók és a költségvetési kiadások lefaragását szorgalmazza. A BBC szerint a Tea Party komoly kihívást és fenyegetést jelent a republikánus párt számára. Jelöltjeik már Nevadában, Coloradóban, Floridában, Kentuckyban és Alaszkában is sikereket arattak.