Házi őrizetbe került a Nobel-békedíj nyertesének felesége

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették a Nobel-békedíjat kapó kínai ellenzéki Liu Hsziao-po feleségét - közölte egy amerikai szervezet. A nő a Freedom Now szerint házi őrizetbe került, de előtte még találkozhatott férjével.
Vágólapra másolva!

A kínai hatóságok őrizetbe vették az idei Nobel-békedíjjal kitüntetett, ellenzéki Liu Hsziao-po (Liu Xiaopo) feleségét - állította vasárnap este egy, az emberi jogokat védelmező amerikai szervezet. A Freedom Now elnevezésű szervezet jogi képviselője a kínai hatóságok pekingi lakásában gyakorlatilag házi őrizetbe helyezték a bebörtönzött Li Hsziao-po feleségét, Liu Hsziát.

Az asszony nem sokkal korábban Liaoning tartományban még találkozhatott férjével, és a hírek szerint tájékoztathatta őt arról, hogy a 2010-es Nobel-békedíjat neki ítélték. Az 54 éves férfit, az 1989-es pekingi diáklázadás egyik vezéralakját államellenes felforgatás címén 11 év börtönre ítélték, miután egyike volt a Charta 2008 szerzőinek, akik kiáltványukban demokráciát követeltek Kínában.

Peking úgy ítélte meg, hogy Liu Hsziao-po kitüntetése ellentétes a Nobel-békedíj elveivel. A kitüntetésről a kínai hivatalos médiában egyetlen hír sem jelent meg.