Elfoglalták Elefántcsontpart párizsi nagykövetségét

Vágólapra másolva!
Az Elefántcsontpart elnökévé választott Alassane Ouattara hívei elfoglalták hétfőn az ország párizsi nagykövetségét, és ott akarnak maradni mindaddig, amíg meg nem érkezik az új nagykövet.
Vágólapra másolva!

Alassane Ouattara hívei elfoglalták Elefántcsontpart párizsi nagykövetségét hétfőn, és közölték, hogy addig akarnak maradni, amíg nem érkezik meg az új nagykövet.

A rendőrség tájékoztatása szerint mintegy harminc ember belül, húsz pedig kívül őrzi az épületet, és semmilyen súlyosabb incidens nem történt. A rendőrök szintén felvonultak a diadalív közelében lévő képviselethez, de nem intézkedtek a kiürítéséről.

Az épületet elfoglalók közölték, hogy meg akarják várni az új diplomata megérkezését, akit a nemzetközi közösség által elismert elnök nevezett ki az elődjéhez húzó jelenlegi nagykövet helyébe.

Az Ouattara melletti csoport egyik tagjának elmondása szerint az épületet elfoglalók nem tettek kárt semmiben, csak levették a korábbi elnök, Laurent Gbagbo portréját a falról, és várják az új nagykövetet, mert nem fogadnak el tovább olyan vezetőket, akik még Gbagbótól kapták pozíciójukat.

Közben Elefántcsontparton általános sztrájkkal próbálja kiütni a hatalomból Laurent Gbagbót a novemberi elnökválasztáson magát győztesnek nyilvánító Allassane Ouattara. A hétfőn meghirdetett sztrájk ellenére Gbagbo elnök foggal-körömmel kapaszkodik a hatalmába, és óriási veszélyekkel fenyeget arra az esetre, ha szomszédai katonai erővel próbálnák elmozdítani őt (erről itt olvashat bővebben).