Hamis WikiLeaks-iratokkal támadták Indiát pakisztáni lapok

Vágólapra másolva!
Pakisztán törzsi területein beavatkozó indiai kémekről és népirtó táboronokról közöltek cikkeket pakisztáni lapok, arra hivatkozva, hogy a WikiLeaks szivárogtatta ki az információkat. A kiszivárogtató oldallal együttműködő brit Guardian szerint azonban ezek az állítások nem igazak, az amerikai táviratok közt nincs nyoma ilyesminek.
Vágólapra másolva!

Nem létező amerikai diplomáciai táviratokra hivatkozva próbált rossz fényben feltüntetni indiai katonai és polgári vezetőket a pakisztáni média egy része - írja a Guardian című brit lap. A pakisztáni újságok azt állították, hogy a bizalmas iratokat kiszivárogtató WikiLeaks dokumentumai közt bukkantak olyan jelentésekre, amelyek például népirtásban résztvevő indiai tábornokokról szólnak.

Az amerikai diplomaták az állítólagos táviratok szerint azt írták, hogy az indiai kormány titokban szövetkezett hindu fundamentalistákkal, sőt, kémei támogatják a Pakisztán törzsi területein harcoló iszlamista fegyvereseket is. "Elég bizonyíték van az indiai beavatkozásra Vazirisztánban és Balochisztánban" - írta például címlapján az angol nyelvű The News című lap.

Ha ezek az állítások igazak lennének, az a pakisztáni nacionalisták legrosszabb félelmeit igazolná. A Guardian szerint azonban az állítások nem igazak. A brit újság egyike azoknak a lapoknak, amelyek a WikiLeakstől előre megkapták a kiszivárgott diplomáciai táviratokat. A lap munkatársai átvizsgálták az adatbázist, de nem találták nyomát a pakisztániak állításainak. "Ez az első eset a WikiLeakset propagandacélokra használják ki" - írja a brit lap.

A muszlim Pakisztán és a hindu India közt a két ország 1947-es függetlenné válása óta állandó a feszültség, és eddig három nagyobb háború, illetve két jelentősebb fegyveres konfliktus is volt köztük. A feszültséget pattanásig fokozta, hogy állítólag a pakisztáni titkosszolgálat állt a 183 ember életét követelő 2008-as mumbai terrortámadás mögött.