Két jelölt is elnöknek nyilvánította magát Elefántcsontparton

Vágólapra másolva!
A vitatott kimenetelű elefántcsontparti elnökválasztás után szombaton mindkét jelölt letette az államfői esküt, miután egyaránt győztesnek tartják magukat, a politikai válság pedig ismét fegyeres összecsapást robbantott ki a nemrég polgárháború által sújtott nyugat-afrikai országban.
Vágólapra másolva!

Két elnöke is van Elefántcsontpartnak, miután szombaton a november végén megtartott második választási forduló mindkét jelöltje győztesnek kiáltotta ki magát, és letette az államfői esküt. Aszavazáson a választási bizottság az ellenzéket vezető Alassane Ouattarát hozta ki győztesnek (a voksok 54,1 százalékával), az erdeményt azonban érvénytelenítette az ország alkotmánytanácsa, és a szerintük 51,4 százalékot szerzett eddigi elnököt, Laurent Gbagbót kiáltotta ki nyertesnek.

Gbagbo szombaton letette elnöki esküjét, annak ellenére, hogy az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok, az ECOWAS nyugat-afrikai regionális országcsoport, Franciaország és számos egyéb állam kinyilvánította, hogy ellenfelét, Ouattarát tekinti győztesnek. Ouattara győzelmét az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatban akarta támogatni, ezt azonban a világszervezet diplomatáinak közlése szerint Oroszország megakadályozta.

A nap folyamán az Afrikai Unió is Alassane Ouattara mellett tette le a voksát, közölve: lépéseket fog tenni azokkal szemben, akik megpróbálják aláásni az elefántcsontparti választási eredményeket abban a formában, ahogy azokat a választási bizottság kihirdette. Az ünnepi eskütétel alkalmából elhangzott szózatában Gbagbo, akit már 2000-ben is vitatott körülmények között választottak államfővé, elítélte a külföldi beavatkozásokat, és kijelentette: "soha nem fogjuk feladni szuverenitásunkat".

Néhány órával Gbagbo után Ouattara is letette az államfői esküt, és erről írásban értesítette az ország alkotmánytanácsát. Guillaume Soro miniszterelnök, aki előzőleg jelezte, hogy Ouattara győzelmét ismeri el, szombat este már neki nyújtotta be lemondását. Ouattara ismét megbízta őt a kormányfői teendők ellátásával.

A két ellenfél hívei szombatra virradóra tűzpárbajt vívtak egymással Abidjan északi és déli részében, az egyik összecsapásban legalább két ember életét vesztette. A nap folyamán Outtara támogatói az utcákra vonultak a főváros egyik negyedében, és autógumikat égettek. Az elnökválasztásoktól a stabilitás helyreállítását remélték Elefántcsontparton. A mostani fejlemények ehelyett nyilvánvalóan tovább szítják a politikai válságot Afrika egykor leggazdagabbnak számító országában, amelynek virágzó gazdaságát 2002-2003-ban rövid polgárháború tette tönkre.