A Podravka-botrány magyar száláról is szólnak a WikiLeaks-iratok

Vágólapra másolva!
Magyar ügyészek is besegítettek a legnagyobb horvát korrupciós botrány, a Podravka-ügy nyomozásába a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai távirat szerint. A távirat megerősíti azt, hogy volt egy magyar szál is a botrányban, amely miatt elfogatóparancsot adtak ki a korábbi horvát kormányfő ellen.
Vágólapra másolva!

Egy horvát korrupciós ügy lehetséges magyar szálait, illetve a magyar ügyészséget is emlegeti egy WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai távirat. A zágrábi nagykövetségen idén februárban íródott, bizalmas minősítésű jelentés a részben állami tulajdonú Podravka élelmiszeripari vállalat körül kialakult korrupciós ügyről ad jelentést Washingtonnak.

A Podravka-ügy Horvátország történetének legnagyobb korrupciós botránya, amely miatt márciusban őrizetbe vették Damir Polancec egykori horvát miniszterelnök-helyettest, pénteken pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Ivo Sanader korábbi kormányfő ellen, aki Ausztriában el is fogtak. A horvát hatóságok gyanúja szerint a cég vezetői különféle pénzügyi manőverekkel, részben a vállalat saját pénzeszközeit felhasználva felvásárolták a cég részvényeinek 25 százalékát.

A jelentésben eredetileg szerepelt néhány személy- vagy cégnév, amelyek a távirat szerint kapcsolatban állnak a Podravka-üggyel, de azokat a WikiLeaks szerkesztői kitörölték. A távirat szerint a horvát ügyészség a nyomozás során kapcsolatban állt a magyar vádhatósággal is. A magyar ügyészek jelentést küldtek Mladen Bajic horvát legfőbb ügyésznek egy általuk folytatott nyomozásról, amelyben egy ismeretlen (a WikiLeaks-szerkesztők által kihúzott nevű) személy vagy cég és a Podravka kapcsolatát vizsgálták. A kitörölt nevek miatt nehezen értelmezhető távirat szerint Polancec rá akart venni valakit, hogy konzultáns legyen a Podravkánál. Bajic az amerikaiaknak dicsérte a magyar ügyészek munkáját, akik állítólag mély benyomást tettek rá.

A táviratban felbukkan egy másik magyar szál is. A távirat szerint a gyanús felvásárlást a cég vezetői 34 millió euróból finanszírozták, amelyhez különböző kölcsönügyletekkel jutottak hozzá. A horvát legfőbb ügyész ugyanakkor a távirat szerint amerikai diplomatáknak azt mondta: ezek a tranzakciók legálisak voltak.

Idén februárban a horvát sajtóban olyan információk jelentek meg, amelyek szerint Polancec titkos megállapodást kötött az OTP-vel és a Mollal. A Mol 34 millió eurót helyezett letétbe az OTP Banknál, és ebből tervezték finanszírozni a Podravka-részvények felvásárlását (erről itt olvashat). A kiszivárogtatott távirat szerint horvát legfőbb ügyész amerikai diplomatáknak meg is mutatta a finanszírozási szerződéseket. A nevek kihúzása miatt nem azonosíthatóak egyértelműen a szereplők, de a 34 millió eurós összeg miatt valószínűleg ugyanarról a megállapodásról van szó.

Az OTP akkor az [origo]-val annyit közölt: "mindenben eleget tesz a törvényi előírásoknak, és a külföldi társintézményekkel együttműködő magyar hatóságok számára átadta a kért dokumentációkat, következésképp törvénytisztelő, jogkövető intézményként jár el." A bank szerint a Merrill Lynch Internationaltől vállalták át a Podravka által 2007-ben megkötött hitelszerződést, ami "sztenderd ügyletnek minősül a hazai és nemzetközi hitelpiacokon aktív hitelintézetek részére."