Három magyar hegymászót sodort el a lavina a Tátrában

Vágólapra másolva!
Három magyar hegymászót sodort el a lavina a szlovákiai Magas-Tátrában. A hegymászók keresésére 45 hegyi mentő indult, súlyos sérülésekkel szállították őket kórházba. Egyikük Erőss Zsolt, aki megmászta már a Mount Everestet is.
Vágólapra másolva!

Lavina sodort el három magyar hegymászót a szlovákiai Magas-Tátrában, a szerencsétlenül járt sportolók súlyos sérüléseket szenvedtek, de túlélték a balesetet. A hógörgeteg szombaton a kora esti órákban érte el a hegymászó magyarokat, akik a Kopki hegygerincen ereszkedtek lefelé a völgybe, a Dracia Dolinkába (Sárkány-völgyecske). Sikerült kiásniuk magukat a hó alól, ám súlyos végtag- és gerincsérüléseket szenvedtek.

Egyikük telefonon értesítette a hegyi mentőszolgálatot, ám a rossz időjárási viszonyok miatt - mínusz 12 fokos hideg, havazás, erős szél - helikopterrel nem lehetett megközelíteni a baleset helyszínét. Végül 45 hivatásos és önkéntes hegyi mentő gyalog indult a magyar hegymászókért. A helyszínre érkezésük után elsősegélyben részesítették a sérülteket, majd hordágyakon a Csorba-tóig vitték őket. Onnan vasárnap reggel a poprádi kórházba szállították a három hegymászót.

A hegymászók egyike Erőss Zsolt, aki már megmászta a világ legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet is - erősítette az [origo]-nak Vincze Szabolcs, Erőss korábbi Himalája-expedíciójának kapcsolattartója. Kollár Lajos expedíciószervező szerint Erős biztosította az alatta lévő két másik mászót, de kicsúsztak és 150 métert csúsztak szinte függőlegesen. Szerencsés János kassai magyar főkonzul szerint egyiküket már elengedték a kórházból. A másik két hegymászó sérülései súlyosak, de nem maradandóak, hétfőn hazaszállítják őket Magyarországra.

A szlovák hegyi mentők szerint a magas hegyekben jelenleg 1-es és 2-es fokozatú a lavinaveszély az ötfokú skálán. Ennek dacára a viharos erejű szél és a frissen lehullott hó miatt azt ajánlják, hogy mindenki kerülje a 40 fokosnál meredekebb hegyoldalakat.