Nem találták elég felkészültnek a holland biztosjelöltet

Vágólapra másolva!
Nem elég felkészült az unió digitális stratégiájáért felelős biztosi posztjára jelölt holland politikus, Neelie Kroes az őt meghallgató szakbizottság szerint. Ezért a biztosjelöltnek újabb meghallgatáson kell átesnie.
Vágólapra másolva!

Pótmeghallgatásra utasították Neelie Kroes holland EU-biztosjelöltet, mert a digitális stratégiával foglalkozó tárca vezetésére kiszemelt liberális politikust nem találták elég felkészültnek csütörtöki meghallgatásán az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságában.

Ezért a biztosjelöltnek kedden Strasbourgban újabb meghallgatáson kell megjelennie, a bizottság egy szűkebb, koordinátori testülete előtt, amelyben az összes frakció egy-egy fővel képviselteti magát. Kroes, aki a most távozó Európai Bizottságban a versenyfelügyeleti témáért felelt, nem készült fel megfelelően új tárcájának kérdéseiből - mondta pénteken Paul Rübig osztrák néppárti EP-képviselő.Példaként említette, hogy a biztosjelölt adós maradt a válasszal a mobiltelefonos barangolási díjak, illetve a frekvenciahasználat kérdésére. Szerinte Kroes a meghallgatáson igyekezett saját eddigi, versenyügyi biztosi tevékenységét a középpontba állítani, ami nem keltett jó benyomást.

Corien Wortmann holland kereszténydemokrata EP-képviselő is úgy nyilatkozott, hogy a szakemberek szerint Kroes felkészületlen volt. A szintén holland, de liberális Hans van Baalen ugyanakkor azt mondta, hogy a pótmeghallgatás kitűzése csupán politikai manőver, hiszen előzőleg néppárti, illetve szociáldemokrata biztosjelölttel is akadtak gondok.

Kroes pótmeghallgatása jövő kedden lesz Strasbourgban, aznap délben elvben lezárul a biztosjelöltek szakbizottsági meghallgatássorozata. Függőben van azonban emellett Rumjana Zseleva bolgár biztosjelölt ügye is, róla az EP állásfoglalást vár José Manuel Barrosótól, az Európai Bizottság elnökétől. Keddi meghallgatásán a jobboldali Zseleva kereszttűzbe került olyan vádak miatt, hogy vagyonnyilatkozatában eltitkolt pénzügyi érdekeltségeket. Emellett többek szerint szakmai kérdésekre sem adott kielégítő választ a humanitárius segélyezési és válságkezelési tárca élére jelölt bolgár külügyminiszter.