A papi nőtlenség eltörlését fontolgatja a Vatikán egy olasz lap szerint

Egy olasz újság szerint évtizedek alatt, de megszüntetné a papi nőtlenséget a katolikus egyház. A La Repubblica úgy tudja, ennek kidolgozásával meg meg is bíztak egy magas rangú bíborost. A papi nőtlenség valószínűleg a katolikus egyházat megrázó gyerekmolesztálási ügyek miatt került ismét mapirendre.

Titokban a Vatikánban is mérlegelik a római katolikus papok kötelező nőtlenségének esetleges eltörlését - írta pénteken a La Repubblica című olasz lap. A római újság szerint azonban a szentszék csak több évtizedes távlatban gondolja eltörölni a cölibátust. Az odáig vezető út szigorúan titkos átgondolását a Hittani Kongregáció egyik magas rangú tagjára, Claudio Hummes bíborosra bízták.

A kiszivárgott hírnek különös aktualitást ad, hogy a német katolikus egyház és a Vatikán pénteken a legmagasabb szinten egyeztet a németországi katolikus iskolákban korábban történt, közelmúltban nyilvánosságra került szexuális visszaélések ügyéről, amelyet többen a kötelező nőtlenség egyik következményének tartanak.

Pál apostol az I. században még csak arra kötelezte a püspököket, hogy csak egy feleségük legyen. A papi nőtlenség a XII. századtól kezdve vált kötelezővé a római katolikus egyházban (a görög rítusú katolikusoknál és az ortodoxoknál nem kötelező). Dogmává a XVI. századi Tridenti zsinat tette, amely kimondta: a hit szempontjából a nőtlen és szűzi állapot jobb és boldogabb, mint a házas állapot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK