Több mint száz halott az iraki támadássorozatban

Vágólapra másolva!
Több mint 100 ember halt meg hétfőn Irakban, ahol terrortámadások sorozata történt a nap folyamán. Először Bagdadban támadtak ellenőrzőpontokat, majd más településeken is pokolgépek robbantak. Két helyen az első akció után, a sérültek segítségére siető tömegben újra robbantottak a támadók.
Vágólapra másolva!

Több mint száz halottja és háromszáznál is több sebesültje van a hétfőn Irakban végrehajtott merényleteknek. 2010-ben ez a nap volt a legvéresebb a közép-keleti országban. A felkelők többek közt hat ellenőrzőpontot támadtak meg hangtompítós fegyverekkel Bagdadban, és pokolgépeket robbantottak a fővárostól délre fekvő településeken.

Az első támadás helyi idő szerint hajnali 3 órakor történt Bagdad nyugati részében, ahol egy száguldó járműből nyitottak tüzet fegyveresek egy katonai járőrre. Egy katona meghalt, egy másik megsebesült. Ezt hat másik támadás követte, ezeket hasonló módon követték el a főváros nyugati részében rendőrjárőrök ellen. A rajtaütések mellett az út mentén elhelyezett pokolgépeket is robbantottak, a fővárosban összesen kilenc ember meghalt és 24 megsebesült.

Egy név nélkül nyilatkozó belügyi forrás szerint a támadások arra utalnak, hogy a feltehetően szunnita lázadók új taktikát választottak. Az ellenőrzőpontokat nagyjából egy időben, hajnalban érte a támadás. "Ez figyelmeztetés volt a számunkra, hogy egy időben a város különböző pontjain meg tudnak támadni bennünket, mert mindenütt vannak sejtjeik" - magyarázta. A merényletek után katonák és rendőrök özönlötték el a várost, és újabb ellenőrző pontokat állítottak fel Bagdad több körzetében.

A Bagdadtól 95 kilométerre délre fekvő Hillában, Bábil tartomány fővárosában két gépkocsiba rejtett pokolgép legalább 25 embert ölt meg, és több tucatnyit megsebesített egy parkolóban. Nem sokkal ez után az áldozatokon segíteni akaró tömegben elvegyülve egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, a halottak száma 45-re emelkedett.

A fővárostól 60 kilométerre délre fekvő Szuvajra településen egy síita mecsetnél robbant pokolgép. Itt is emberek siettek a helyszínre segíteni a bajbajutottakon, amikor egy autóba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe. Tizenegy ember meghalt, hetven megsebesült. A Bagdadtól 50 kilométerre délre lévő Iszkandarija településen egy boltnál robbant pokolgép, két ember meghalt.

A vallási csoportok közötti harcok 2006-2007-es csúcspontja óta az erőszakos cselekmények száma ugyan élesen csökkent Irakban, de bizonytalanságot kelt az országban, hogy a márciusi választásoknak nincs egyértelmű győztese. Ijád Allávi korábbi miniszterelnök Iraki Blokkja az élen végzett a március 7-i parlamenti választáson, köszönhetően a szunnitáknak, akik tömegesen adták rá szavazatukat. Az országot jelenleg irányító, Núri al-Máliki kormányfő Jogállamiság nevű listája és a konzervatív síita Iraki Nemzeti Szövetség a múlt héten koalíciós megállapodást kötött a kormányzásra, amivel megfoszthatják Allávit attól a lehetőségtől, ő alakítsa meg az ország következő kormányát is.