Divatbemutatón razziázott az iszlám felett őrködő szudáni rendőrség

Vágólapra másolva!
Több tucat modellt és divattervezőt vett őrizetbe a szudáni rendőrség egy divatbemutató után, mert a hatóságok szerint a rendezvény sértette az iszlám előírásait. A rendőrök azt kifogásolták, hogy a kifutón női és férfi modelleket egyaránt bemutattak: a letartóztatott modelleket egy nap után elengedték, de később többüket újra megvádolták.
Vágólapra másolva!

Rendőrök vettek őrizetbe modelleket, tervezőket és sminkeseket Szudán fővárosában, Kartúmban egy divatbemutató után. A manökenek a "Szudán következő topmodellje" elnevezésű divatbemutatón vettek részt még a múlt héten: az esemény a vallási rendőrség szerint megsértette az iszlám előírásokat, mivel férfiak is részt vettek rajta.

A rendőrök a bemutató után érkeztek a klubba, és 20-30 embert gyűjtöttek be - számolt be egy érintett. Szerinte "semmi rossz nem volt a felvonultatott darabokban", esküvői ruhák, hagyományos szudáni viseletek, öltönyök és helyi butikokból származó ruhák szerepeltek a kínálatban. Az őrizetbe vetteket a rendőrség egy nap után elengedte, de többüknek újra meg kellett jelenniük a hatóság előtt. Azt a hatóságok nem árulták el, hogy őket milyen vádak miatt hívták vissza.

Szudánban már többször szerveztek divatbemutatót, eddig rendszerint magánrendezvények keretében. A múlt heti show vélhetően az első nyilvános bemutató volt, amelyen férfi- és női modellek egyaránt végigmentek a kifutón.