Kiszivárogtatott jelentések tömege fedi fel az afgán háború ismeretlen arcát

Vágólapra másolva!
Kilencvenezer titkos katonai dokumentumot szivárogatott ki a Wikileaks három - egy amerikai, egy brit és egy német - lapnak. A dokumentumokból többek között eddig nyilvánosságra nem hozott civil áldozatokkal járó akciókra és különleges egységek szupertitkos küldetéseire derül fény. A Fehér Ház szerint az iratok az előző kormány alatti időszakot tükrözik.
Vágólapra másolva!

Több mint 90 ezer afganisztáni amerikai katonai jelentés szivárogtatott ki a bizalmas iratok közlésére létrehozott Wikileaks több, világszerte olvasott napilapnak, amelyek révén bepillantás nyerhető az afganisztáni háború utóbbi hat évének eddig nyilvánosságra nem került részleteire. Az amerikai New York Timesnak, a brit Guardiannek és a német Der Spiegelnek eljuttatott dokumentumok eddig eltitkolt civil áldozatokról és a tálibok ellen indított fedett akciókról szólnak.

A brit Guardian szerint ez az amerikai hadsereg történetének egyik legnagyobb szabású kiszivárogtatása. A brit lap egy egész rovatot indított el internetes honlapján ahova egyes dokumentumokat teljes egészében feltöltöttek.

Az iratokból kiderül, hogyan vadászik a tálib vezetőkre egy szupertitkos különleges egység, amelynek elsődleges célja, hogy vagy elfogja, vagy megölje a célszemélyeket, hogyan próbálta az USA eltitkolni azt a tényt, hogy a tálibok föld-levegő rakétákra tettek szert, hogyan alkalmaznak a szövetséges erők egyre nagyobb számban pilóta nélküli repülőgépeket a tálibok ellen, és hogyan okoztak vérfürdőt a tálibok az út menti pokolgépekkel (amelyeknek eddig több mint 2000 civil áldozata van).

A Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben megjegyzik, hogy a kiszivárgott információk által festett kaotikus kép valójában még az előző kormány tevékenységének eredménye volt, és a 2004 januárja és 2009 decembere között uralkodott állapotokat jelzik. Washington ugyanakkor hozzáteszi elítélik minden olyan titkos dokumentum kiadását, amely veszélybe sodorhatja az amerikai katonák életét. A Guardian szerint a jelentések egykor hadititoknak számítottak, ám jelenlegi közzétételük már nem okozhat érzékeny veszteségeket, és a bárki számára veszélyt jelentő részeket ők nem közölték, ahogy a Wikileaks stábja is kiszűrte a azokat a részleteket, amelyek kárt okozhatnak bárkinek is.

Az iratokban összesen 144 civil áldozattal járó akció jelentése szerepel, közöttük közismert, vitatható légicsapások, illetve eddig nyilvánosságra nem hozott esetek, amikor a saját biztonságukért aggódó katonák többek között ártatlan autósokat, motorosokat lőttek le öngyilkos merénylőnek vélve őket. Összesen 195 ember haláláról és 174 sebesüléséről esik szó. Olyan incidensek is olvashatók közte, mint amikor francia, majd amerikai katonák is civilekkel teli buszokra nyitottak tüzet, vagy amikor 2007-ben lengyel katonák aknavető zárótüzet zúdítottak egy falura, ahol éppen esküvőt tartottak.