A pfujoló ellenségek segíthetik Berlusconi feltámadását

Silvio Berlusconi, olasz kormányválság
Vágólapra másolva!
Lemondásra kényszerítheti Silvio Berlusconi olasz kormányfőt a legújabb kormányválság miatt az olasz parlament december elején. Hiába tűnik úgy a közvélemény-kutatásokból, hogy a hangos botrányoktól megtépázott népszerűségű Berlusconi nem tudna nyerni egy újabb választáson, nemcsak ő bízik magában, de az őt pfujolók is a feltámadására és politikai túlélésére számítanak.
Vágólapra másolva!

"Régi olasz hagyomány, hogy a tenort addig istenítik, amíg az emberek el nem kezdik pfujolni" - idézte a New York Times Beppe Severgini olasz újságírót, Berlusconi régi kritikusát, aki szerint egyre fogy a levegő az olasz kormányfő körül.

A lap szerint most Berlusconi régi szövetségese, a vele július végén szakító Gianfranco Fini, az olasz parlament alsóházának korábbi elnöke kezdte pfujolni november elején. Fini, miután különvéleménye miatt kidobták a kormányzó pártszövetsgéből, az Il Popolo della Libertából (szabadság népe mozgalom - PdL), előbb saját pártot gründolt, majd különböző vádakkal támadta Berlusconit. November elején végül bedurvított: a kormány hozzá húzó négy tagjának kilépésével fenyegetve lemondásra szólította fel Berlusconit.

A kormányfő Fini támadására bizalmatlansági szavazást kért kormánya ellen, de nem mondott le. A fenyegetést ezért aztán valóra is váltották: a múlt hétfőn kilépett a kormányból a négy Finihez hű kormánytag. Egy hét sem telt bele, és újabb miniszter jelezte távozását: a Berlusconi által személyesen kinevezett esélyegyenlőségi miniszter bejelentette, a december 14-re kitűzött bizalmi szavazás után otthagyja a kabinetet.

Kénytelen lesz lemondani

"Nem kétséges, hogy a kormány nem fogja túlélni. Csak az kérdéses, hogy meddig húzza" - idézte a Washington Post a római American University politikai elemzőjét, James Walstont. Berlusconi ugyakkor nem az a fajta, aki túl könnyen feladná. Számos politikai válságot túlélt, ráadásul rekordernek számít Olaszországban azzal, hogy 2002 és 2006 között egyfolytában miniszterelnök tudott maradni, miközben elfogyott alóla három kormány is.

A bizalmi szavazáson azonban - legalábbis a képviselőházban - nem lesz meg a többsége, aminek eredményeképpen kénytelen lesz lemondani és új választásokat kiírni, valószínűleg jövő tavaszra (elvileg két év múlva lenne esedékes a következő választás). Nem veszett azonban el minden esélye. Giorgio Napolitano olasz elnök a lemondás után még újra felkérheti őt vagy valaki mást a koalícióból, hogy alakítson kormányt, de Berlusconi abban bízik, hogy képes lesz újra győzni az esetleges előre hozott választáson.

A kormányfő a múlt héten arról beszélt, hogy hatvanszázalékos támogatottsága van, jóllehet a La Reppublica által ismertetett felmérések szerint az embereknek csupán 35 százaléka áll mögötte. A közvélemény-kutatók szerint Berlusconi így is megnyerhetne egy előre hozott választást, ám nem tudna többséget szerezni a szenátusban, ami miatt képtelen lenne kormányozni.

Mars péniszétől az elveszett atomprogramig

Berlusconi megítélését számos botrány rontotta: már-már rendszeressé vált az utóbbi időben, hogy néhány havonta előáll egy csinos fiatal nő, aki vagy a kormányfő villájában folyó pikáns partikról, vagy a Berlusconival töltött pásztorórákról, esetleg mindkettőről mesél. Legutóbb azért érte kritika a kormányfőt, mert kiegészítették a hivatalában álló, Mars ókori római hadistent ábrázoló 2. századi szobrot: a Mars mellett álló nőalak évszázadok során letört karját kipótolták, és újraalkották Mars elveszett péniszét is. A botrányokat tetézi, hogy hétfőn egy szicíliai bíróság maffiavádakban találta bűnösnek Berlusconi egyik tanácsadóját, Marcello Dell'Utrit.

Sokan hiányolják a Berlusconi által megígért reformintézkedéseket is: elmaradt az igazságszolgáltatás, az infrastruktúra és az egészségügy megújítása. Adós maradt a nápolyi szemétkérdés megoldásával, amelyre ugyan október végén azt mondta, hogy megoldódott, de a szeméthegyek november közepére sem tűntek el, sőt egyre inkább megközelítik azt a mennyiséget, mint a két évvel ezelőtti szemétválságban.

Forrás: AFP
Fini kezdte a pfujolást

A bizalmi szavazás miatt a szokásos december végi időpontról a hónap elejére hozták a költségvetési vitát és szavazást, ezért a törvényből több fontos reformjavaslat kimaradt, többek között azok az adókedvezményekkel ösztönző intézkedések, amelyekkel az akadozó gazdasági növekedést - idén alig egyszázalékos növekedés várható - szeretnék fellendíteni.

Úgy tűnik, Berlusconi elbukja 2008-as kampányígéretét, a nukleáris energiatermelés újraindítását is, mert a program élére vitatott körülmények között kinevezett idős sebész, Umberto Veronesi eleve vonakodik elvállalni a feladatot, ráadásul a belpolitikai válság miatt bizonytalan, mikor hagyja jóvá posztját a törvényhozás.

Elérte a határt

A válság kihat Olaszország nemzetközi szerepére is, az olasz sajtó híradásai alapján a múlt péntek-szombati lisszaboni NATO-csúcs magas szintű találkozóin alig voltak észrevehetők az olasz küldöttek, és ugyanerre lehet számítani az ENSZ december 10-i mexikói klímacsúcsán is. "A mexikói küldöttek a környezetvédelmi ügyek helyett inkább azon fognak aggódni, miként biztosíthatják, hogy a kormány túlélje a bizalmi szavazást" - idézte az Új Kína hírügynökség Mauro Albirziót, a uniós környezetvédelmi lobbiszervezet vezetőjét.

"A PdL-en belül sokan vélik úgy, hogy Berlusconi elérte a határt" - idézte a New York Times Pier Fernando Casinit, az Unione dei Democratici Cristiani (kereszténydemokrata szövetség - UDC) vezetőjét. Az UDC része volt Berlusconi korábbi kormányainak, de 2008-ban már nem csatlakozott az új kabinethez.

Két hete már Vittorio Feltroi, Berlusconi régi híve, a kormányfő testvérének tulajdonában lévő Il Giornale szerkesztője is kritikusan nyilatkozott Berlusconiról: "Fáradt és összezavarodott. Sok mindent nem tett meg, amit meg kellett volna tennie" - idézte a baloldali Il Fatto Quotidiano.

Még megúszhatja

Azt ugyanakkor még nem tudni, ki léphet Berlusconi helyébe, ha valóban közeledik politikai karrierjének vége. Van azonban, aki szerint még nincs minden lejátszva.

"Bárki, aki azt gondolja, hogy Berlusconi halott és eltemették, nagyot téved. Ha ennek a belpolitikai válságnak a révén Berlusconi középpontban tud maradni, és el tudja játszani az áldozat szerepét, képes lehet feltámadni" - mondta Casini a New York Timesnak,de hozzátette, "ha az emberek számon kérik rajta, mit is tett, akkor valóban bajban lesz".

Forrás: AFP
Még kibékülhetnek

Hétvégén új remény is felvillant. A kormányt egy hete elhagyó államtitkár, Roberto Menia egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy Berlusconi és Fini még kibékülhet. "Új egység jöhet létre a gazdasági kérdésekben, nem kétséges" - idézte a Bloomberg Meniát. Maga Fini is azt kérte híveitől egy videoüzenetben, hogy felelősen döntsenek december 14-én.

"Úgy tűnik, nem minden híve akarja követni Finit, törés van a párton belül, és ennek Finire nézve is lesznek következményei" - idézte a Bloomberg Roberto D'Alimonte római egyetemi professzort. "Ha ez valóban így, van, akkor a kormányválságnak még az előtt vége lesz, hogy elkezdődött volna" - mondta a professzor.