A maffia is a Vatikán bankjában moshatta a pénzét

Vágólapra másolva!
Korrupt üzletemberek és a maffiai is a vatikáni bankban moshatta a pénzét egy újonnan előkerülő irat szerint. Az olasz rendőrség még szeptemberben foglalt le 23 millió eurónyi összeget és indított pénzmosás gyanúja miatt eljárást a bank vezetője ellen.
Vágólapra másolva!

A maffia és néhány korrupt üzletember is a Vatikán bankjában moshatta a pénzét egy újonnan előkerült bírósági dokumentum szerint - derült ki az Independent internetes kiadásából. Az iratok szerint a pénzintézet több esetben nem tud elszámolni sem a bankban tárolt pénz eredetével, sem tulajdonosával. A friss dokumentumok alátámasztják a nyomozók gyanúját, miszerint a vatikáni bankot használta kétes ügyleteire néhány korrupt pénzember és a maffia is.

Az irat két nem jelentett tranzakciót nevez gyanúsnak. Az egyikben, még 2009-ben hamis nevet használtak, a másikban, 2010-ben a vatikáni bank 650 ezer eurót hívott le egy olaszországi bankszámláról, de nem volt hajlandó elárulni, hogy mi a célja a pénzzel.

Szeptember 21-én az olasz hatóságok 23 millió eurónyi összeget foglaltak le a vatikáni bankban és pénzmosás gyanújával vizsgálatot indítottak a bank elnöke, Ettore Gotti Tedeschi ellen (róla itt olvashat bővebben). A Vatikán szóvivője akkor még azt mondta, hogy pusztán félreértés történt, amit nagyon egyszerűen tisztázhatták volna még az előtt, hogy az ügyészség eljárást indított.