Elbukott Obama egészségügyi reformja egy virginiai bíróságon

Vágólapra másolva!
Egy virginiai szövetségi bíró alkotmányellenesnek minősítette hétfőn az egészségügyi reform egyes rendelkezéseit. A reformot korábban Barack Obama amerikai elnök kormánya egyik legnagyobb eredményének nevezte. Hosszú pereskedés veheti kezdetét, mivel az igazságügyi minisztérium fellebbez a döntés ellen.
Vágólapra másolva!

Henry Hudson virginiai szövetségi körzeti bíró szerint alkotmányellenes az egészségügyi törvénycsomagnak az a rendelkezése, amely szerint 2014-ig a legtöbb amerikai számára kötelező megváltani az egészségbiztosítást. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma hivatalból meg fogja fellebbezni a végzést, így várhatóan egy hosszadalmas, a legfelsőbb bíróságig is elvezető jogi küzdelem veszi kezdetét.

A bírói végzés szerint a magánszemélyek szabadon dönthetik el, hogy kössenek-e egészségbiztosítást a magánszolgáltatókkal, s ha a kormány erre próbálja kényszerítheti őket, az ellentétes az alkotmánnyal. A végzés ellentmondásban van egy korábbi bírósági állásfoglalással, amely nem találta alkotmányellenesnek a rendelkezést. Virginia viszont azon kevés amerikai tagállamok egyike, amelynek polgárai nem kötelezhetők arra, hogy biztosítást kössenek.

Obama márciusban írta alá a páciensek védelméről, illetve a megfizethető gondozásról szóló törvényt, amelyet konzervatív oldalon az egészségügy "szocializálásának" bélyegeztek. A reform alkotmányosságával kapcsolatban tucatnyi kereset nyújtottak be, amelyek közül több is eljuthat a legfelsőbb bíróság elé. A legfőbb bírói testület október 8-án bocsátotta ki első elutasító határozatát, elvetve egy kaliforniai konzervatív csoport keresetét.

A legnagyobb figyelmet a Florida állam által benyújtott kereset kapta, amely a személyes egészségbiztosítás kötelezővé tétele mellett az is megkérdőjelezi, hogy az állam kötelezhető-e az alacsony jövedelmű személyek és családok ellátását biztosító Medicaid kiterjesztésére. Floridához 19 másik állam - Alabama, Alaszka, Arizona, Colorado, Georgia, Idaho, Indiana, Louisiana, Michigan, Mississippi, Nebraska, Nevada, Észak- és Dél-Dakota, Pennsylvania, Dél-Carolina, Texas, Utah és Washington - csatlakozott.

A reform elfogadása előtt 45 millió amerikai - a lakosság mintegy 15 százaléka - nem rendelkezett egészségügyi biztosítással.