39 személyt vádoltak meg terrorizmussal a Rózsa-ügyben

Vágólapra másolva!
A bolíviai ügyészség pénteken előterjesztette a Rózsa-ügyben terrorista összeesküvéssel megvádolt személyek listáját. A 39 vádlott egyike a magyar állampolgárságú Tóásó Előd is, akit jelenleg egy bolíviai börtönben tartanak fogva.
Vágólapra másolva!

Marcelo Soza bolíviai ügyész pénteken ismertette a most már hivatalosan is terrorizmussal és fegyveres lázadással megvádoltak listáját a Rózsa-ügyben. A 39 nevet tartalmazó listán az elsők között szerepel a Szovátáról származó, magyar állampolgárságú Tóásó Előd is, akit másfél éve tartanak fogva egy bolíviai börtönben. Az ügyész Rubén Costas kormányzó testvérét, Pablo Humberto Costast nevezte meg a fő felelősnek Rózsa Flores Eduardo csoportjának a latin-amerikai országba hívásáért és finanszírozásáért.

A bolíviai parlamenti bizottság kormánypárti tagjai által elfogadott jelentés szerint szakadár Santa Cruz-i politikai és pénzügyi vezetők álltak a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terroristacsoport mögött. Az ellenzékiek szerint azonban a kormány minél előbb félre akarja tenni az ügyet, mert időközben olyan bizonyítékok is előkerültek, amelyek közvetve a bolíviai kormány egyes tagjainak érintettségére utalhatnak.

A terrorizmussal gyanúsított csoportot 2009. április 16-án számolták fel a Santa Cruz-i Las Americas szállodában: a rajtaütés során agyonlőtték a vezetőjüknek tartott Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették, ők továbbra is rács mögött várják az ellenük folyó eljárás végét.