Karácsonyra sem érnek haza az európai hókáoszban rekedt utasok

havazás, hidegfront, káosz az európai reptereken, Heathrow, London
Vágólapra másolva!
Frankfurtban bohócokkal próbálják felvidítani a reptéren rekedt utasokat, Londonban pedig a polgármester követelte, hogy ragadjanak hólapátot a megbénult Heathrow reptér dolgozói, miután keddre sem állt helyre a hatalmas hó miatt felborult európai légi közlekedés. A tömegesen kimaradó európai járatok miatt a légi forgalom várhatóan karácsonyig sem áll helyre, így sok utas nem fog hazaérni az ünnepekre.
Vágólapra másolva!

Egyre több utas kénytelen megbarátkozni a gondolattal a hóhelyzet miatt megbénult európai reptereken, hogy karácsonyra sem jut haza a légi közlekedésben uralkodó káosz miatt - írja a BBC. A nagy európai légi csomópontokon keddre is alig javult a helyzet, Nyugat-Európa nagy repterein továbbra is a járatok jelentős részét kell törölni, és utasok tömegei éjszakáznak a várótermekben (a hétfői állapotokról korábbi cikkünkben, itt olvashat).

A járattörlések és a kimaradások továbbra is leginkább Nagy-Britanniát, Franciaországot és Németországot érintik. Mivel azonban a hosszú távú nemzetközi járatok többsége ezeken a reptereken is áthaladna, a zavar kihat az USA-tól Szingapúrig gyakorlatilag az egész világra.

Nagy-Britanniában a londoni Heathrow reptéren hétfőről keddre virradóra több száz utas töltötte az éjszakát, miközben a légi irányítók bejelentették, hogy szerda reggelig legfeljebb a járatok egyharmada szállhat fel innen. A reptér kifutópályájáiból mindössze egy üzemel, a közeli célállomásokra tartó rövid távú járatokat mind törölték.

A Heathrow vezetése figyelmeztette az utasokat, hogy a hétvégi havazás után kialakult csúszások és kimaradások miatt valószínűleg karácsonyig sem áll helyre a közlekedés. A repteret emiatt Boris Johnson londoni polgármester is élesen kritizálta, aki szerint "lehetetlenség, hogy nem lehet ásókkal, hóekékkel vagy amivel csak kell, eltakarítani a havat a repülőgépek alól."

Németországban is hatalmas a káosz a reptereken, Frankfurtban, Münchenben és Berlinben több mint ezer járatot töröltek eddig. A német légitársaságok arra biztatták az utasaikat, hogy próbálják vonattal elérni úti céljukat, a vasút azonban már annyira túlzsúfolt, hogy a német vasúttársaság közölte: inkább maradjanak otthon az emberek. Közben a frankfurti reptéren hétfő éjszaka szintén tömegek aludtak tábori ágyakon. A légügyi hatóságok itt négy tarka ruhákba öltözött bohócot béreltek fel, hogy a várótermekben megpróbálják javítani az utasok hangulatát - írja a BBC.

Franciaországban a párizsi Charles de Gaulle reptéren a négy kifutópályából három üzemel,de a rövid távú járatok jelentős részét itt is törölték, hogy a távoli célállomásokra tartó gépeknek teret engedjenek. A kisebbik párizsi reptér, az Orly mindkét kifutópályája üzemel, de a Le Monde napilap szerint itt is több mint háromórás késések vannak.

Az európai reptereken törölt vagy késő járatok a Ferihegyi repülőtér forgalmára is kihatással vannak. A Magyarországra tartó járatok törléséről vagy késéséről ebben a cikkünkben olvashat.

Fennakadásokat okoz a hó a nyugat-európai nemzetközi vasúti közlekedésben is. A Nagy-Britannia, Franciaország és Belgium között közlekedő Eurostar, valamint a Franciaország és Belgium között járó Thalys vonatokra sebességkorlátozást vezettek be, akárcsak az angol és észak-francia helyi járatokra. A késő vonatokra váró utasok több száz méteres sorokban várakoznak, az Eurostar pedig már a foglalással rendelkező utasokat is hazaküldi, arra kérve őket, hogy halasszák el az utazásukat.

Forrás: AFP
A reptéren rekedt utasok csomagjai Londonban