Vágólapra másolva!
Az Economist szerint minden szem Orbánon van, a BBC helyszíni tudósítója szerint bizonytalan a sorsa a devecseri vörösiszap-katasztrófa károsultjainak - derül ki a csütörtökön megjelent, Magyarországról szóló külföldi cikkekből. A legolvasottabb török napilap is hosszabb cikkben elemzi a Magyarországra EU-elnökként váró kihívásokat.
Vágólapra másolva!

Leginkább a Fitch leminősítésével és a médiatörvénnyel kapcsolatban jelentek meg hírek a világban Magyarországgal kapcsolatban. A leminősítésről India egyik vezető gazdasági médiuma, az India Infoline is írt. A lap szerint a leminősítés növeli az Európai Unió gazdaságát övező aggodalmakat.

A hétfőn elfogadott médiatörvényről az elmúlt napokhoz hasonlóan több külföldi lap is terjedelmesen írt. Az Irish Times Lázár János Fidesz-frakcióvezető nyilatkozatára hivatkozva a cikkében azt emeli ki, hogy a magyar kormány visszaléphet a sokat kritizált törvénytől, és a BBC is hasonló címmel jelentette meg csütörtöki cikkét.

"Bizonytalan jövő elé néznek a vörösiszap-katasztrófa túlélői" - ezzel a címmel jelent meg egy hosszabb cikk a BBC honlapján pénteken. A médium helyszíni tudósítója számos devecserit megszólít, akik közül többen panaszkodnak a bizonytalan jövőjük miatt. A honlap képgalériát is közöl, a devecseri gyerekek katasztrófáról készült rajzaival.

Törökország legolvasottabb napilapjának, a Hürriyetnek a honlapja Magyarország közelgő EU-elnökségéről közöl cikket. A lap szerint Magyarország számos kihívás előtt áll, elsősorban a gazdasági válság miatt. A cikk sokat foglalkozik azzal, hogy a Keleti Partnerség program részeként a magyar elnökség alatt mennyire kerül szorosabb kapcsolatba az EU a dél-kaukázusi országokkal (Azerbajdzsán, Grúzia és Örményország).

"Minden szem Orbánon" - ezzel a címmel jelent meg cikk az Economist egyik blogján csütörtökön. A cikk azzal kezdődik, hogy az Economist ezen blogjától Orbán kapta meg 2010 "Black Box" díját a kiszámíthatatlan magatartásáért és a borzasztó PR-jáért. Az Economist szerint Orbán nemcsak a közelgő EU-elnökség miatt került reflektorfénybe, hanem az elmúlt időszakban meghozott, külföldön sokat vitatott döntései miatt.