Kiadják a WikiLeaks alapítóját Svédországnak

Julian Assange, a WikiLeaks alapítója érdeklődőként részt vesz a genfi ENSZ Emberi Jogi Tanácsa egyik ülésén
Vágólapra másolva!
Az amerikai diplomáciai iratokat kiszivárogtató WikiLeaks honlap alapítójának Svédországban kell felelnie a szexuális zaklatás és nemi erőszak vádjára. Julian Assange megfellebbezi a kiadatási eljárásban döntő londoni bíróság elsőfokú ítéletét, mert attól tart, hogy a svédek később kiadják őt az Egyesült Államoknak.
Vágólapra másolva!

A londoni bíróság úgy döntött, hogy ki kell adni a szexuális zaklatással vádolt Julian Assange-et, a WikiLeaks alapítóját Svédországnak. A 39 éves férfi a BBC tájékoztatása megfellebbezi a döntést, mivel tagadja a vádakat.

Az ítéletet két héttel az után hozta meg a dél-londoni Belmarsh bíróság, hogy elkezdődött az ausztrál állampolgárságú Assange kiadatási eljárása. Az ügyet tárgyaló Howard Riddle bíró a döntést követően azt mondta, hogy a kiadatás nem sérti Assange emberi jogait, és visszautasította azt az ügyvédek által hangoztatott érvet is, hogy Assange nem kap majd tisztességes tárgyalást Svédországban.

Julian Assange-et, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítóját tavaly december 7-én vették őrizetbe Nagy-Britanniában a svéd hatóságok kérésére, mert a svéd ügyészség nemi erőszak, szexuális zaklatás és kényszerítés gyanúja miatt nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. A férfit később óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A két héten át tartó meghallgatás során Assange ügyvédje azzal érvelt, hogy Svédországban a nemi erőszakkal kapcsolatos ügyeket rendszeresen zárt ajtók mögött tárgyalják, az "igazságszolgáltatás megtagadásával". Az ügyvéd szerint félő az is, hogy ügyfelét később kiadják az Egyesült Államoknak a WikiLeakshez köthető vádak miatt, és ott akár halálra is ítélhetik.

A svéd ügyész, Clare Montgomery erre úgy reagált, hogy az utóbbi veszély esetén Svédország védelmet nyújtana Assange-nek. Hozzátette azt is, hogy az Európai Emberi Jogi Bíróság is beavatkozna, ha a férfinak "embertelen vagy megalázó bánásmóddal vagy tisztességtelen bírósági eljárással" kellene szembenéznie az Egyesült Államokban.

A BBC korábban arról számolt be, hogy ha Assange-et kiadják Svédországnak, akkor az Egyesült Államok is kérheti a kiadatását. Védője akkor úgy nyilatkozott, hogy ebben az esetben fennáll a veszélye, hogy a guantánamói fogolytáborba is elszállíthatják, vagy akár halálra ítélik. Maga Assange is beszélt korábban arról, hogy szerinte egy amerikai börtönben megölnék őt.

Az Assange által alapított internetes portál több tízezer bizalmas amerikai diplomáciai sürgönyt juttatott el sajtóorgánumokhoz (erről bővebben itt olvashat).