A szélsőjobboldali Le Pen legyőzné Sarkozyt a francia elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
Ha vasárnap lenne a francia választások első fordulója, akkor példátlan győzelmet aratna a szélsőjobboldali Nemzeti Front, élén Marine Le Pennel - derül ki egy friss felmérésből.
Vágólapra másolva!

A Harris Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint, amelyet a vasárnapi Le Parisien közölt, tovább csökkent Nicolas Sarkozy francia elnök népszerűsége, és a franciák helyette inkább a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökét választanák meg vezetőjüknek.

A francia választások ugyan csak jövő májusban lesznek, a 42 éves Marine Le Pen a szavazatok 23 százalékát szerezné meg az első fordulóban, ha most vasárnap lenne az elnökválasztás első fordulója. Sarkozy elnök a szavazatoknak csak a 21 százalékát érné el, holtversenyben a Szocialista Párt vezetőjével, Martine Aubrey-val.

Jean-Marie Le Pen lánya, Marine januárban vette át a szélsőjobboldali Nemzeti Front irányítását. A párt azóta finomított a holokauszttal és az antiszemitizmussal kapcsolatos, hagyományos revizionista irányvonalán, és úgy tűnik, hogy Franciaország nagy muzulmán közösségét vette célba.

A Guardian beszámolója szerint a felmérés eredményére Le Pen úgy reagált, hogy "a franciák felébredtek", és szerinte Sarkozy elnök elveszítette az emberek támogatását, és már nem tudja visszatornászni népszerűségvesztését. (Marine Le Penről itt olvashat bővebben.)