Felrobbant egy lázadók kezén lévő fegyvergyár Jemenben

Vágólapra másolva!
Felrobbant egy lőszereket és Kalasnyikov géppisztolyokat gyártó fegyvergyár Jemen délnyugati részén. Legalább ötvenen meghaltak, többen megsebesültek. A fegyvergyár az utóbbi időben a lázadók helyi főhadiszállása volt.
Vágólapra másolva!

Az eddig információk szerint legalább ötven halottja, és több sebesültje van annak a robbanásnak, amely Jemen délnyugati részén döntött romba egy lőszergyárat Dzsaar városában - írja a BBC brit közszolgálati médium. A jelentések szerint a robbanást a várostól 15 km-re is hallani lehetett.

A gyár az utóbbi időben azon lázadók kezén volt, akik vasárnap a összecsaptak a kormányhoz hű erőkkel a városban. A hatóságok úgy vélik, hogy a halottak száma növekedni fog, mivel a robbanás helyszínének vizsgálata még tart. Az AP hírügynökség értesülései szerint a felrobbant gyárban lőszereket és Kalasnyikov géppisztolyokat gyártottak.

Jemenben januárban kezdődtek tüntetések a 32 éve hatalmon lévő Ali Abdallah Száleh, ezeken azóta legalább nyolcvanan meghaltak. A megmozdulások két hete kaptak erősen lángra, amikor az elnököt támogató orvlövészek hatalmas vérfürdőt rendeztek az ország fővárosában. A szánaai mészárlásban az Independent szerint 52 embert lőttek agyon a kormányerők, és sokakat megsebesítettek.

A vérontás azonban a várttal ellentétes hatást váltott ki: a brutális fellépésen megrökönyödve Száleh elnök közeli bizalmasai is hátat fordítottak a rezsimnek, és nagykövetek, vallási és törzsi vezetők, valamint katonák is a tüntetők oldalára álltak. Az országot vezető Száleh vasárnap azt mondta, órákon belül hajlandó távozni a hatalomból, ha teljesítik feltételeit. Jemenről mindent egy helyen az [origo] aloldalán, itt tudhat meg.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html