Halálbüntetést kért egy terroristának tartott férfira az USA katonai ügyészsége

Vágólapra másolva!
Az amerikai hadihajó felrobbantásával vádolt, al-Kaida-terroristának tartott arab férfira halálbüntetést kért az amerikai katonai ügyészség. Ha kivégzik, 1961 óta az első eset lehet katonai kivégzésre.
Vágólapra másolva!

Halálbüntetést kért az amerikai katonai ügyészség arra az arab származású férfira, akit a Cole amerikai hadihajó elsüllyesztésének kitervelésével vádolnak. Amennyiben a bíróság elfogadja, ez lehet az első halálbüntetés a katonai bírói gyakorlat megreformálása óta - írta a CNN amerikai hírtelevízió internetes kiadása, amely szerint a katonai törvénykezés 1961 óta először küldhet halálba valakit.

Abd al-Rahim al-Nasiri az egyike annak a tizenhat fogolynak, akiket a kubai Guantanamo börtönben tartanak zárva. A CNN azt írta, hogy ő az al-Kaida terrorszervezet egyik vezetője volt, aki a Perzsa-öbölben végrehajtott akciókat koordinálta 2002-es elfogása előtt.

Al-Nasirit a Cole amerikai hadihajó elleni támadás megszervezésével vádolták meg formálisan. A 2000-ben elkövetett akcióban tizenhét tengerészgyalogos meghalt, 46 pedig megsérült, amikor öngyilkos merénylők robbantották fel magukat a hajón, amely üzemanyag-felvételre megállt az adeni-öböli bázison.

A férfit 2008. decemberében vádolták meg, de a hatalomra került Barack Obama kormánya a Guantanamo-börtön bezárása mellett döntött, ezért az ügyét felfüggesztették. Az Obama-kabinet azonban idén januárban engedélyezte az ügy folytatását, Robert Gates védelmi miniszter pedig azt mondta februárban, hogy kicsi az esélye a fogolytábor bezárásának.