Több mint ötven embert szabadítottak ki mexikói drogkartellek fogságából

Vágólapra másolva!
A mexikói hatóságok 51 embert, köztük 24 külföldit szabadítottak ki mexikói drogkartell fogságából az ország északkeleti részén. A két rivális kartell, a Los Zetas és az Öböl-kartell az utóbbi időben több olyan buszt is eltérített, amelyeken az Egyesült Államokba tartó bevándorlók utaztak.
Vágólapra másolva!

Több mint félszáz embert, köztük 24 külföldit szabadított ki a mexikói rendőrség egy kábítószerkartell fogságából - közölték mexikói hivatalos források. Összesen 51 ember - 27 mexikói, 14 guatemalai, hat kínai, valamint két-két hondurasi és salvadori - nyerte vissza szabadságát Mexikó északkeleti részén, az amerikai határnál fekvő Reynosa városában. Korábban 68 embert - köztük 12 külföldit - szabadítottak ki ugyanitt.

A térségben tevékenykedő mexikói kábítószerkartellek - a Los Zetas és az Öböl-kartell - az utóbbi időben eltérítettek Tamaulipas államban több olyan buszt, amelyeken az Egyesült Államokba tartó bevándorlók utaztak. A most kiszabadított embereket is ilyen buszokról szállították le és hurcolták magukkal.

Ugyanebben az államban, Reynosától bő 150 kilométerre délre korábban 177 holttestet találtak tömegsírokban. 2006 decemberétől tavaly decemberig a hivatalos adatok szerint több mint 34 ezer halálos áldozatot követelt a kábítószerkartellek között dúló háború Mexikóban. Idén már több mint háromezer emberölést jegyeztek föl a latin-amerikai országban.

Az erőszak terjedése láttán az amerikai külügyminisztérium kiterjesztette a Mexikóra vonatkozó utazási figyelmeztetést; a 31 mexikói szövetségi államból immár tíznek a felkeresését nem javasolja. Szeptemberben még hat mexikói állam szerepelt a listán, Tamaulipas, Michoacán, Durango, Sinaloa és a Texasszal közvetlenül határos Coahuila és Chihuahua. Ezt egészítették ki most azzal, hogy ha nem feltétlenül szükséges, az amerikai állampolgárok ne utazzanak Mexikóban az Arizonával határos Sonora államba, továbbá délebbre, Jalisco, San Luis Potosí és Zacatecas államokba.