Zavargások robbantak ki a nigériai elnökválasztás után

Vágólapra másolva!
A muszlimok által lakott részeken zavargások robbantak ki a szombati nigériai elnökválasztás eredménye miatt. Az Afrikai Unió szerint ez volt az elmúlt évtizedek legtisztább választása, amely Goodluck Jonathan győzelmével zárult.
Vágólapra másolva!

Zavargások törtek ki Észak-Nigériában, miután a szombati elnökválasztás eddigi eredményei a regnáló államfő, Goodluck Jonathan győzelmét mutatják - olvasható a BBC-n. Jonathan több száz támogatóját támadták meg a főleg muszlimok által lakott Észak-Nigéria legnagyobb városában, Kanóban, illetve Kadunában. A tüntetők a rendőrséggel és a katonasággal is összecsaptak.

Az északi részeken népszerű Muhammadu Buhari elnökjelölt hívei szerint délen több választási csalást is elkövettek, szerintük a részvételi adatok és a szavazatok megoszlása ellentmondásos. A keresztény Jonathan, aki az előző elnök tavalyi halála óta vezeti az országot, délről, a Niger-delta környékéről származik.

A BBC szerint a szavazatok közel teljes összeszámlálása után Jonathan közel kétszer annyi szavazatot szerzett eddig legfőbb riválisánál. Az Afrikai Unió szerint ez a választás volt a legtisztább Nigériában az elmúlt évtizedekben.

Nigéria Afrika legnagyobb országa, lakossága 152 milliós. A lakosság 50 százaléka muszlim, 48 százaléka keresztény. A muszlimok főleg északon laknak, a keresztények pedig délen.