Szeretőjére költött kampánypénz miatt vádolhatják meg a volt amerikai elnökjelöltet

Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés miatt vádat emelhetnek az Egyesült Államokban John Edwards volt szenátor ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy elsikkasztott egymillió dollárnyi kampánypénzt, hogy leplezze viszonyát stábjának egyik tagjával. A 2008-as elnökválasztás egyik jelöltje ellen zajló vizsgálat a végéhez közeledik, de egyelőre nem tudni, hogy vádalkuval vagy vádemeléssel zárul-e.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium hűtlen kezeléssel vádolhatja meg John Edwards volt elnökjelöltet, ugyanis az ellene zajló nyomozás adatai szerint a korábbi a szenátor kampánypénzeket használt fel szerelmi viszonya elfedésére - közölte egy Edwardshoz közeli forrás szerdán. Edwards barátja a New York Times című amerikai napilapnak küldött e-mailjében azt írta, hogy a két éve tartó ügy a befejezéshez közeledik. A forrás azonban azt nem közölte, hogy ez pontosan mit jelent, hogy vádirat vagy vádalku készül-e - írja a lap. A vádalku lehetővé tenné az észak-karolinai ügyvédnek, hogy beismerje tettét és jogi praxisáról lemondva elkerüljön egy költséges és kínos pert.

A tárgyalás azért lehet rendkívül kellemetlen Edwardsnak, mert fény derülhet kampányának videósával, Rielle Hunterrel folytatott viszonyára. A New York Timesnak két könyvkiadó vezetője is nyilatkozott arról, hogy készült egy könyv az afférról. Az egyelőre nem világos, hogy a könyv megjelent-e már, de mindenesetre a tartalma elég kínos a volt szenátorra nézve.

Az ötvenhét éves Edwards ellen két éve zajlik egy vizsgálat, amely szerint a volt szenátor egymillió dollárnyi adományt használt fel arra, hogy eltussolja a viszonyát a 2008-as elnökiválasztási kampány idején. A nyomozók szerint a pénz két fő támogatótól, Rachel Mellontól, a Mellon-vagyon Bunny-ként ismert örökösnőjétől, és Edwards korábbi pénzügyi tanácsadójától, a 2008-ban meghalt Fred Barontól származott. A nyomozók kétszer is jártak az örökösnőnél, hogy bizonyítékot szerezzenek és kikérdezzék a családot.
Azt feltételezik, hogy a pénz egy része arra ment el, hogy támogassák és effektíve elrejtsék Hunter kisasszonyt és kislányát, akiről Edwards már korábban bevallotta, hogy ő az apja.

Az Igazságügyi Minisztérium egyrészt elfogadhat egy vádalkut, abban a hitben, hogy Edwards, akinek időközben megözvegyült, és egyedül neveli két gyermekét, valamint politikai karrierje is tönkrement, épp elég büntetést kapott, így nem sok értelme lenne vádat emelni ellene. Másrészt viszont a szövetségi nyomozók akár példát is statuálhatnak az üggyel, és azt üzenhetik vele a többi elnökjelöltnek, hogy a kampánypénzek elsikkasztása súlyos bűncselekmény.

Edwardsnak azonban nemcsak jogi problémái vannak. Korábbi tanácsadója, Andrew Young azt állítja, hogy van egy videofelvétele és több fotója is, amelyen Edwards a szeretőjével szeretkezik. Hunter kisasszony pert indított, hogy visszaszerezze a felvételeket, és azt mondta, hogy Young azért nem adta vissza a dokumentumokat, mert filmet és könyvet akart készíteni belőlük. A tanácsadó, aki egyébként sokáig Edwards és Hunter közös gyermeke apjának szerepében tetszelgett, "A politikus" című könyvében mindent kitálalt. A könyvből film is készült Hollywoodban, Young szerepében Ari Emanuellel, Chicago új polgármesterének testvérével.