Nyolcvanöt évesen is védi hírnevét a legismertebb macsó

Hugh Hefner, a Playboy tulajdonosa,
Vágólapra másolva!
Kikosarazták a múlt héten a világ egyik legismertebb macsóját, a Playboyt megalapító, 85 éves Hugh Hefnert, aki harmadik házasságára készült egy nála több tíz évvel fiatalabb nővel. Pár napig úgy tűnt, az általa kitalált márka imidzse után az övé is megkopott, de hamar úrrá lett a helyzeten. Hefner életében szokatlanok az ilyen váratlan események. Villájában, ahol állítólagos háremhölgyeivel él együtt, még az is ki van számítva, hogy mikor kivel fekszik le.
Vágólapra másolva!

"Az esküvő törölve. Crystalnak megváltoztak az érzései" - ezzel a saját Twitter-oldalán közétett bejelentéssel tudatta kedden a 85 éves Hugh Hefner, hogy elmarad a szombatra tervezett esküvője Crystal Harris playmate-tel, holott addigra kinyomtatták és ki is postázták a Playboy magazin júliusi számát, amelynek címlapján éppen a menyasszony szerepel, Mrs. Crystal Hefner néven. A magazin milliárdos tulajdonosa nem esett kétségbe. Az előfizetőknek kipostázott példányokon már nem tudtak változtatni, de az újságárusoknál lévő példányok címlapjára ráragasztottak egy matricát, amelyen az állt: "Szökött mennyasszony ebben a számban".

A milliárdos Hefnernek nem csak a dugába dőlt házassági terv okoz fejtörést. Az elmúlt években a Playboy is sokat veszített egykori népszerűségéből, nem megy jól a magazin, egyre kevesebb nézője van a tévécsatornának, és az egykor nagy reményekkel kecsegtető internet sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az 1970-es években hétmilliós példányszám mára már csak másfél milliósra apadt, és Hefnernek az utóbbi időben a versenytárs Penthouse kiadójával is meg kellett birkóznia, amely fel akarta vásárolni a magazint kiadó Playboy Enterprises részvényeit.

Nem kapta meg az öt dollárt, elindította a Playboyt

"Az ötvenes évek eszméje arról szólt, hogy keresd meg a megfelelő lányt, vedd el, költözz ki a külvárosba, aztán lógj a barátaiddal, miközben ő otthon van a gyerekekkel. Úgy éreztem, hogy ez elég szomorú" - mondta Hefner a New York Timesnak egy 2010-ben adott interjújában. Mélyen vallásos szülők gyermekeként született, akik ellen viszont idővel lázadni kezdett. "Az álmaimba menekültem, amelyeket a zene és a filmek jártak át" - emlékezett vissza erre az időszakra a Time egyik cikkében.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys
Hugh Hefner és Crystal Harris

Jó érzéke volt az újságíráshoz, ami korán megmutatkozott, írt a főiskolai újságba, és az első állását is egy magazinnál kapta, ahol 1950-ben szövegíróként kezdett dolgozni. 1953-ban azonban felmondott, mert nem kapta meg a kért öt dolláros béremelést. Ekkor döntötte el, hogy saját újságot alapít. "A Playboy afféle kifinomult, szexuálisan kalandos kiadása volt annak, amiről álmodott" - írta a Hefner által útjára indított magazinról a New York Times.

Hefnernek tízezer dollárt sikerült összeszednie 45 különböző befektetőtől, köztük ezer dollárt a saját édesanyjától, hogy beindíthassa a lapot. A New York Times szerint azonban a legnagyobb szerencséje az volt, hogy az első címlapon Marylin Monroe-t szerepeltette. A BBC szerint 53 ezer példányban kelt el az első szám, a meztelen Monroe pedig az "évszázad szenzációja" volt.

Mindeközben Hefner megházasodott, majd 1959-ben el is vált a feleségétől. A Time magazinnak úgy fogalmazott, hogy a házassága hiba volt, azt is hozzátette azonban, hogy abban az évben ismét újragondolta az életét. Ekkorra a magazinból már egymillió példány kelt el havonta.

Egyszerűbb hét barátnő, mint egy feleség

"Ahelyett, hogy szimplán szerkesztettem volna a magazint, előjöttem az íróasztal mögül és elkezdtem élni az életet. Annak a típusnak a megszemélyesítőjévé váltam, amelyet körülírtam a magazinban. Valójában Mr. Playboy lettem" - mondta Hefner a Time-nak. Az 1960-as és az 1970-es évek volt a magazin fénykora. Hefner privát klubokat alapított, ahol "nyuszilányok" dolgoztak hostessként, üdülőket és modellügynökségeket nyitott, tévéműsort indított "Playboy Penthouse" néven. Ebben általa szervezett partikat filmeztek, ahol olyan sztárokkal bulizott együtt, mint Tony Bennett és Sammy Davis Jr.

Hefner olyan projekteket is indított, amelyek a szexualitás nyíltabb kezelését támogatták. 1965-ben megalapította a Playboy alapítványt, amely többek között dokumentumfilmek gyártásával foglalkozott. A szexualitással kapcsolatos kutatásairól elhíresült Alfred Kinsey intézetét is támogatta, 2009-ben például 30 ezer dollárt utalt át, hogy az intézet egykori pornófilmeket tudjon digitalizálni.

Forrás: AFP/Vince Bucci

A látványos élet azonban problémákat is okozott neki. 1963-ban letartóztatták és bíróság elé állították, mert a hatóságoknak nem tetszettek Jayne Mansfield színésznő meztelen fotói a Playboyban, és azzal a vádolták, hogy obszcén tartalommal kereskedik. A bíróság alaptalannak találta a vádakat, és felmentették. 1985-ben szívrohamot is kapott, amit az egyik playmate-jének meggyilkolása körül kialakult kedvezőtlen médiavisszhanggal magyarázott.

Hefnernek az 1970-es évekre kialakult a máig megőrzött profilja: pizsamát kezdett viselni, a hálószobájában dolgozott és a "nagy nyuszi" nevű magánrepülőjével utazott. Chicagóból végleg Los Angelesbe költözött, és azóta is a Playboy-villának nevezett házában él.

A BBC szerint Hefner az első és a második válása után is orgiákba vetette magát. Az 1998-ban zárult második válása után a házában tartott bulik miatt került sokszor a hírekbe. A New York Timesnak ezt azzal magyarázta, hogy "túlkompenzálta" a feleségétől való különköltözés utáni időszakot. A lap szerint ekkor rengeteg nővel randevúzott, de már az 1980-as évek elején is volt rá példa, hogy több nővel élt egyszerre. "Hét barátnőt könnyebb kezelni, mint egy feleséget" - mondta az Independentnek.

Szigor a nyúlvillában

A Playboy-villában szoros napirend szerint követik egymást az összejövetelek. A New York Times szerint például hétfőn pasis este van: Hefner ilyenkor a barátaival van. Kedden viszont csajos este, amikor a milliárdos a "kíséretével" Unót és dominót játszik. Szerdán kártya-, csütörtökön családi nap van, amikor a volt feleségétől született gyerekeivel tölti az időt. A mozirajongó Hefner hétvégén sokat mozizik, néha 50-60 vendég társaságában, többnyire klasszikus filmeket néznek.

Vannak ezeken kívül szezonális partik is húsvétkor, halloweenkor és Hefner születésnapján. Van egy speciális nyárközépi parti is, ahol a New York Times szerint kötelező fehérneműt vagy hálóköntöst viselni. A villában azonban más, általánosabb érvényű szabályok is vannak az egykor Hefnerrel élő playmate-ek szerint. Hefner egyik volt barátnője, Kendra Wilkinson a Daily Mail szerint azt mondta, hogy Hefner szabályai szigorúbbak voltak még a szülei szabályainál is. Például a személyzet figyeli, melyik lány mikor hagyja el a villát, és jelentést tesznek róla Hefnernek, ugyanis Hefner nem mindig engedi, hogy elmenjenek.

Forrás: AFP/Paul Hawthorne

"Mindenkinek a villában kell lennie este 9-re" - mondta Hefner egykori barátnője, Izabella St James a Daily Mail szerint. A playmate könyvet is írt a Playboy-villában töltött éveiről, a könyv a Guardian szerint apró részleteket is felfed Hefner szexuális szokásairól, azt állítja például, hogy rendszeresen szed potencianövelőket.

Egy másik modell, aki 2002-ben költözött be a villába, azt mondta, hogy még a szexuális aktusnak is szabályai vannak a villában. Amelyik lány például nem akar lefeküdni Hefnerrel a menetrendszerűen megtervezett aktusok során, annak fent kell hagynia magán a pizsamaalsóját. A playmate azt mondta, az első alkalmon, amelyen részt vett, tizenkét lány volt Hefnerrel, és csak ketten nem viseltek alsót.

Heti ezerdolláros zsebpénz

Anyagilag nem tűnik rossz üzletnek Hefner barátnőjének lenni. A New York Times szerint a Playboy-villa "státusban" lévő lakói minden héten kapnak ezer dollár zsebpénzt, amelyet maga Hefner ad oda nekik minden pénteken. Ingyenes a fodrász és az autóhasználat is, továbbá alkalmanként mellimplantátumokra és ruházkodásra is kapnak pénzt. "A szex Hefnerrel nem követelmény, bár a legtöbb barátnője lefeküdt vele, láthatóan hálából, vagy pedig a többi lány hatására".

Az elmúlt években két magyar modell is megfordult Hefner villájában. A 2005-ben az év magyar playmate-jének választott Hornyák Hajnalka, Dundika hat napot töltött a Playboy-villában. "Hogy milyen volt Hefner? Nyolcvanéves, ezt tudni kell róla, és azt hiszem, ezzel mindent elmondtam. Van három gyönyörű barátnője, akikkel együtt hál" - mondta akkor az [origo]-nak. Hornyák szerint az ottaniak mindig találnak valami okot arra, hogy bulizzanak.

"Volt egy szombati nap, amikor megjelentek az amerikaifocisták, az ő kedveseik, illetve pár hostesslány, akik nyolcszáz köbcentis mellmérettel rendelkeztek, és félmeztelenül nyomultak" - mondta, de azt is hozzátette, hogy orgiákról nem hallott. 2003-ban Pantinchin Edina is vendégeskedett a Playboy-villában, de egy 2005-ös interjújában ő is azt mondta, hogy nem voltak orgiák, hanem inkább szakmai szempontból volt fontos a parti.

Izgalmassá tenni a szeretett dolgokat

A bulik és a költséges életforma egyre kevésbé jön be Hefnernek. A New York Times szerint a Playboy Enterprises befektetői nem nézik jó szemmel azt, hogy Hefner "szultánként" él az ő pénzükből. A Playboy-villa tulajdonosa nem Hefner, hanem maga a cég, Hefner pedig csupán béreli a házat. A fenntartási költségeket, amelyekbe beletartozik a nyolcvanfős személyzet is, a Playboy Enterprises állja, Hefner pedig csak az egyéb költségeket fedezi. A lap szerint Hefner kiadásai 2010-ben 800 ezer dollárt tettek mi, miközben a vállalat 2,3 millió dollárt fizetett.

Legutóbb azzal került be a hírekbe a Playboy-villa, hogy 123-an betegedtek meg áprilisban, egy parti után lázra és fejfájásra hivatkozva. A hatóságok akkor azt állapították meg, hogy a megbetegedések oka egy baktérium volt, amelyet a pezsgőfürdőben találtak.

Saját bevallása szerint a Playboy-villa miatt szakított Hefnerrel Crystal Harris is, aki az ET televíziónak azt nyilatkozta, hogy a szakításuk a szigorú rendszabályok és a többi nő miatt történt. "Őszintén mondhatom, hogy nem én voltam az egyetlen nő Hef életében" - mondta. Hefner Twitter-oldalán azonban azt is felemlegették, nem véletlen, hogy Harris akkor hagyta el a milliárdost, amikor megjelent az első lemeze.

Hefner szerint azonban a szexen kívül is van értelme fiatal nőket hajtani. "Van valami csodálatos a tanár-diák kapcsolatban, az újrafelfedezés, az esély arra, hogy kapcsolatba léphess egy fiatalabb nővel" - mondta Hefner a New York Timesnak. "Ez lehetővé teszi, hogy friss szemmel nézd a dolgokat, amiket szeretsz, és újra izgalmassá teszi őket" - tette hozzá.