Kadhafi az ígéri, az utolsó lehelletéig harcolni fog

Vágólapra másolva!
Intenzíven bombázták kedden és szerdán is a líbiai fővárost a NATO kötelékébe tartozó vadászgépek. A keddi bombázásra Moammer Kadhafi dühösen reagált egy televíziós beszédében, ahol azt mondta, utolsó leheletéig fog harcolni. A március óta tartó NATO-beavatkozás legintenzívebb napja volt a keddi, több nappali bombázással.
Vágólapra másolva!

Szerdán is folyatódott Tripoli kedden kezdődött intenzív bombázása, a NATO márciusban kezdődött beavatkozása óta a keddi volt a leghevesebb a líbiai fővárosban - írja a brit Guardian. Kedden este a bombázáson feldühödött Moammer Kadhafi beszédet mondott a líbiai állami televízióban.

A líbiai vezető kilencperces beszédében megígérte, az utolsó leheletéig harcolni fog. "Nem futamodunk meg, nincsen választásunk. Mindegy, hogy győzelem vagy halál, nem fogjuk feladni" - mondta Kadhafi.

A koalíció szerint kedden hatvanhat légicsapást hajtottak végre Tripoliban, többet a nappali órákban, korábban jellemzően csak éjszaka bombázták a várost. A NATO jelentése szerint a légicsapások során megsemmisült Kadhafi hadseregének hat irányító központja, két légvédelmi ágyú, egy radarállomás, és egy járművek tárolására alkalmasa hangár is.

A líbiai kormány szóvivője szerint a keddi támadásban 31-en meghaltak, köztük civilek is. Musza Ibrahim a bejelentés során a NATO-csapatokat a "gonosz erőinek" nevezte. Az áldozatok számát független források egyelőre nem erősítették meg.

Az amerikai elnök, Barack Obama kedden azt mondta, minden a megfelelő ütemben halad, és csak idő kérdése, hogy mikor távozik posztjáról Moammer Kadhafi.

Szerdán a líbiai kormány több képviselője egy természetvédelmi területen tartott bejárást az újságírókkal bizonyítandó, hogy civil célpontokat is támad a NATO. A területen, ahol korábban többször is fogadott vendégeket Moammaer Kadhafi, két összetört teherautó, egy golfautó és egy sátor is volt. A sajtóbejárás szervezői arra a kérdésre, hogy ezek a felszerelések, hogy kerültek egy természetvédelmi területre, nem adtak egyértelmű választ.