Négy napja nem eszik a depressziós Mubarak

Vágólapra másolva!
Négy napja visszautasítja az ételt a posztjáról elmozdított Hoszni Mubarak egykori egyiptomi vezető. Orvosa szerint Mubarak, akinek hamarosan bíróság elé kell állnia, teljesen legyengült, és több kilót fogyott, valamint depressziótól szenved.
Vágólapra másolva!

A posztjáról elűzött egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak az orvosa szerint negyedik napja nem hajlandó enni, ettől legyengült a szervezete, és súlyt veszített - jelentette az AP hírügynökség Sarm-es-Sejkből. Mubarak a jövő héten áll bíróság elé, bár állapota miatt egyre valószínűbb, hogy nem lesz jelen a tárgyaláson. Az Egyiptomot 29 éven át irányító, 83 éves Mubarakot korrupcióval vádolják és azzal, hogy elrendelte tüntetők meggyilkolását áprilisban, amikor a megmozdulások során csaknem 850 ember vesztette életét.

Az AP jelentése szerint a tárgyalás esetleges elhalasztása tovább szítaná a feszültséget az országot átmenetileg kormányzó katonai tanács, és a tavaszi tüntetéssorozatban főszerepet játszó ellenállók között, akik egyre idegesebbek a hónapok óta változatlan helyzet miatt. Sok egyiptomi azzal vádolja a jelenlegi vezetést, hogy megpróbálja eltussolni az előző rezsim bűnöseinek ügyét. Azokat a tisztségviselőket és rendőröket kell felelősségre vonni az ellenzék szerint, akik szerepet játszottak több tüntető meggyilkolásában az áprilisi felkelés idején, amelynek következtében végül február 11-én távozott a hatalomból Mubarak - a fordulat megrengette az arab világot.

Assam Azzam, a Mubarakot a vörös-tengeri rezidencián és a helyi kórházban kezelő orvoscsapat vezetője szerint folyadékot iszik ugyan Mubarak, de csak akkor, ha a felesége, vagy az orvosai ráparancsolnak. Mubarak április óta házi őrizetben van Sarm-es-Sejkben. A legnagyobb fenyegetést azonban az egykori elnök egészségére Azzam szerint a mély depresszió jelenti.

Augusztus 3-án Mubarak mellett bíróság elé kell állnia két fiának, az egykori belügyminiszternek és hat más tisztségviselőnek.

Az egyiptomi forrongásokról és az azóta elindult átalakulásról itt és itt, az arab világban zajló eseményekről itt tájékozódhat.