Megszűnik a meggyilkolt tini telefonját feltörő brit bulvárlap

Vágólapra másolva!
Vasárnap jelenik meg utoljára a súlyos etikai botrányba keveredett legnagyobb hétvégi brit bulvárlap, a News of the World. A döntés előzménye, hogy a héten kiderült, hogy a lap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi lesz az utolsó száma a News of the World (NoW) című brit bulvárlapnak - jelentette be James Murdoch, a lap kiadójának, a News Internationalnek az elnöke. A szerkesztőséghez írt levelében James Murdoch, a médiamágnás Rupert Murdoch fia közölte, hogy a lehallgatási botrány beszennyezte a lapot, ezért nincs helye a médiavállalatban. James Murdoch azt is elmondta, hogy a lap összes bevételét jótékonysági célra fordítják.

A világ legnagyobb példányszámban eladott angol nyelvű lapja az elmúlt napokban került a brit lehallgatási botrány középpontjába, miután felmerült a gyanú, hogy a lap munkatársai egy meggyilkolt tini lány telefonját lehallgatták, hogy információkhoz jussanak a bűncselekményről - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium. A brit kormány közölte, hogy nincs köze a döntéshez.

A News of the World a világ és Nagy-Britannia legnagyobb példányszámú bulvárlapja, amely 168 éve jelent meg először. A Guardian brit napilap saját nyomozására és rendőrségi adatokra hivatkozva hétfőn számolt be arról, hogy a NoW vélhetően feltörte a kilenc éve meggyilkolt Milly Dowler telefonját is.

A 13 éves lány 2002 márciusában nyom nélkül tűnt el, és családtagjai eltűnése után telefonján próbálták elérni: a gyanú szerint a lap munkatársai magándetektívek segítségével lehallgatták a családtagok telefonját, majd az eltűnt - akkor már halott - lány mobiljának üzenetrögzítőjébe is bejutottak, hogy megismerjék a kétségbeesett rokonok által hagyott üzeneteket.

A lap szerkesztője, Colin Myler azt mondta, hogy ez pályafutása legszomorúbb napja. Hozzátette, hogy szerinte "semmi nem tudja csökkenteni ennek a kiváló újságnak az érdemeit."