"Szomorún, de büszkén" búcsúzott a lehallgatásokba belebukó brit bulvárlap

Vágólapra másolva!
Megduplázott példányszámban adta ki utolsó számát vasárnap a News of the World, a brit telefonos lehallgatási botrány középpontjában álló bulvárlap. Az újság, amelynek munkatársai éveken át közéleti személyiségek telefonjait hallgatták le, a címlapon mondott búcsút olvasók millióinak, és egész oldalas vezércikkben kért bocsánatot sötét ügyeiért. A vasárnapi kiadással véget ért a világ legnagyobb példányszámú angol lapjának 168 éves története.
Vágólapra másolva!

"Köszönjük, és viszlát" - ezzel a rövid üzenettel a címlapján jelent meg vasárnap a brit telefonos lehallgatási botrány középpontjában álló bulvárlap, a News of the World. A lap kiadója már a hét közepén bejelentette, hogy a vasárnapi szám lesz a 168 éves hetilap utolsó száma, és az újság ezután megszűnik. "168 év után végül szomorú, de nagyon büszke búcsút mondunk 7 és fél millió hűséges olvasónknak" - írja a magát "a világ legnagyobb újságjának" nevező lap.

A bulvárlap kiadója azután döntött a megszűnés mellett, hogy újra a figyelem középpontjába került a 2005 óta tartó lehallgatási botrány. Az ügyben azzal gyanúsítják az újságot, hogy közel 3000 közszereplő, köztük a királyi család, politikusok, kormánytagok, színészek és focisták telefonjait hallgatta le, hogy exkluzív információkhoz jusson. A botrány miatt 2007-ben már több hónap börtönre ítélték a lap egyik szerkesztőjét és a nekik dolgozó magánnyomozót: az ügy azonban tovább dagadt, és egy hete a lapot azzal gyanúsították meg, hogy egy elrabolt és meggyilkolt tinilány telefonját is feltörte (erről itt talál részleteket).

A lap a Rupert Murdoch médiamágnás tulajdonában álló News International tagja: Murdoch fia, James csütörtökön közölte, hogy megszűntetik. A férfi úgy fogalmazott, hogy "a lehallgatási botrány beszennyezte a lapot, ezért nincs helye a médiavállalatban".

Az utolsó, 8 674. kiadás harmadik oldalán egész lapos szerkesztőségi vezércikk búcsúzott el az olvasóktól. A News of the World szerkesztősége a cikkben bocsánatot kér a lehallgatásokért: "Magas elvárásokat támasztottunk magunkkal szemben, de most fájdalmasan szembesülünk vele, hogy pár éven keresztül, egészen 2006-ig, néhány munkatársunk szégyenletesen messze került ezektől az elvárásoktól". A cikk hozzáteszi: "Egész egyszerűen elvesztettük az utunkat. Telefonokat törtek fel, és ez az újság őszintén sajnálja a történteket".

A lap vasárnapi számának elkészülte után, szombat éjjel az újság szerkesztőségében 200 munkatárs előtt beszédet mondott Colin Myler szerkesztő - írja a BBC. A férfi az utolsó lapszámot a levegőbe emelve azt mondta: "Ez nem az, amivé válni akartunk, és nem az, amit megérdemeltünk". A szerkesztő megköszönte a kollégák munkáját, majd közölte, hogy a legjobb hagyományaikhoz híven munka után levonulnak a kocsmába.

A News of the World utolsó számából a példányszámot megduplázva 5 millió példányt nyomtattak, az ebből származó bevételeket pedig jótékony célra fordítják. A lap honlapján ugyanakkor azt hirdeti, hogy egy regisztráció után bárki ingyen megkaphatja a lap utolsó számát és az 1843-as első kiadás másolatát is. Ehhez csak személyes adatait és elérhetőségeit kell megadnia a személyes adatok megsértése miatt megszűnő lap tulajdonosainak.