Az ENSZ szerint megdöbbentőek a szomáliai halálozási adatok

Vágólapra másolva!
A 3,7 milliós szomáliai lakosság közel felét éhínség fenyegeti, különösen a gyerekek vannak veszélyben. Az ENSZ szomáliai különmegbízottja fokozott nemzetközi erőfeszítést követelt.
Vágólapra másolva!

Minden tízedik öt éves kor alatti gyermek éhen halt az utóbbi tizenegy hétben Szomáliában az egyre növekvő éhínség miatt - figyelmeztetettek szerdán az ENSZ illetékesei. A 3,7 milliós szomáliai lakosság közel felét éhínség fenyegeti - hangsúlyozta a Biztonsági Tanács előtt Augustine Mahiga, az ENSZ szomáliai különmegbízottja. A világszervezet adatai szerint Kelet-Afrikában több mint 12 millió embert érint a szárazság okozta éhínség.

"Tízezer öt éves kor alatti gyermekből mintegy tizenhárom hal éhen naponta. Ez azt jelenti, hogy az öt év alatti gyermekek tíz százaléka halt meg az utóbbi tizenegy hétben. Ezek az adatok megdöbbentőek" - mondta Mahiga, aki fokozott nemzetközi erőfeszítést követelt az ügyben.

A világszervezet egymilliárd dolláros segélyt ígért a kelet-afrikai államnak, de ennek eddig kevesebb, mint a fele gyűlt össze - mondta Catherine Bragg, az ENSZ segélyműveletek-koordinátorának helyettese. Bragg elmondása szerint mintegy 1,2 millió szomáliai gyermeknek van szüksége azonnali segítségnyújtásra

Az ENSZ Világélelmezési Programja bejelentette, hogy 800 tonna magas energiatartalmú kekszet küld az éhínség sújtotta államba. A világszervezet élelmezési ügynöksége szerint ez 1,6 millió ember egynapi étkeztetésére lesz elegendő. A magas tápértékű élelmiszerszállítmányt Kenyán keresztül juttatják el a térségbe.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy drámaian megnövekedhet a Szomália éhínség sújtotta övezeteit elhagyók száma, amit az Afrika szarvába irányuló nemzetközi segélyakciók sem lesznek képesek ellensúlyozni.

Az ENSZ júliusban állapította meg hivatalosan, hogy húsz év után ismét éhínség pusztít Szomáliában.