Gyerekek molesztálásáért börtönbüntetésre ítéltek két papot Máltán

Vágólapra másolva!
Kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélés vádjában bűnösnek mondott ki két papot egy máltai bíróság, és összesen tizenegy év börtönbüntetést szabott ki rájuk. A vád szerint a nyolcvanas években árvaházban dolgozó két pap összesen tizenegy gyereket molesztált. Az egyik, már felnőtt áldozat azt mondta, elégedett az ítélettel, "de a fájdalom, amit a papok okoztak, soha nem fog eltűnni."
Vágólapra másolva!

Hat, illetve öt év szabadságvesztésre ítélt egy máltai bíróság két papot, akiket kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélés vádjában talált bűnösnek - írta kedden a Times of Malta című máltai napilap.

A hamruni St. Joseph Árvaház munkatársai, Charles Pulis és Godwin Scerri az 1980-as évek végén molesztáltak tizenegy - 13 és 16 év közötti - rájuk bízott gyermeket - írta a lap. A hat év börtönbüntetéssel sújtott Pulisról az eljárás során kilenc esetben bizonyosodott be, hogy szexuális visszaélést követett el. A papok már jelezték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

A máltai újságnak Lawrence Grech, az egyik áldozat elmondta, "nagyon elégedett" az ítélettel, és arról is beszélt, hogy "többen, akik hozzá hasonlóan jártak, eddig féltek attól, hogy beszéljenek", de a mostani bírósági döntés szerinte "segíteni fog abban, hogy fény derüljön az igazságra a többi esetben is".

"Rengeteg szomorúságot okoztak, némely áldozat a kábítószerhez nyúlt, volt olyan is, aki ebbe belehalt. Ez a fájdalom soha nem fog eltűnni" - tette hozzá Grech.

XVI. Benedek pápa 2010 áprilisában látogatott Máltára, és találkozott a papi visszaélések néhány áldozatával, akiket arról biztosított, hogy a katolikus egyház minden tőle telhetőt megtesz a vádak kivizsgálása és az elkövetők bíróság elé állítása érdekében, és a jövőben hatásos intézkedések foganatosításával igyekszik megvédeni a fiatalságot a hasonló kellemetlenségektől.

A katolikus egyház adatai szerint a földközi-tengeri szigeten összesen 45 pap ellen indítottak vizsgálatot kiskorúak molesztálása miatt, és 19 esetben alaptalannak találták a vádakat.