Az egyiptomi kormány garantálja a biztonságot

Kairó, Egyiptom, tüntetők elfoglalták az izraeli nagykövetséget, utcai harcok, összecsapás
Vágólapra másolva!
Netanjahu izraeli miniszterelnök köszönetet mondott az egyiptomi hatóságoknak, hogy megvédték az izraeli diplomatákat. Az izraeli kormány egyik szóvivője pedig közölte, Jichák Levanon, a pénteki támadás elől kimenekített kairói nagykövet visszatér kairói állomáshelyére, ha az egyiptomi hatóságok szavatolják az izraeli külképviselet biztonságát.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi hatóságok a törvény teljes szigorával lesújtanak a rendbontókra, és garantálják a diplomáciai képviseletek biztonságát - mondta Uszama Hejkal egyiptomi tájékoztatási miniszter szombaton, miután a kormány rendkívüli ülésen vitatta meg az izraeli nagykövetséget ért péntek éjszakai támadást.

Az al-Arabíja hírtelevízió úgy tudja, hogy a történtek miatt Eszám Saraf miniszterelnök kormánya felajánlotta lemondását, de az egyiptomi hadsereg legfelső katonai tanácsa - amely Hoszni Mubarak elnök távozása óta az elnöki jogkör gyakorlója - ezt elutasította.

Rendteremtést ígér a kairói kormány

Hejkal a kormányülés után közölte azt is, a tetteseket felkutatják, és bíróság elé állítják, eddig 38 embert vettek őrizetbe. "Egyiptom megerősíti, hogy teljes mértékben elkötelezett a nemzetközi konvenciók betartása mellett, ideértve az összes diplomáciai képviselet védelmét" - mondta az egyiptomi tájékoztatási miniszter, és hozzátette, hogy a hatóságok a rendkívüli állapotról szóló, három évtizede hatályban lévő törvény minden rendelkezését alkalmazni fogják, hogy megteremtsék a rendet és a biztonságot az országban, s megvédjék az államot és intézményrendszerét.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat este köszönetet mondott az egyiptomi biztonsági erőknek, amiért megvédték az izraeli diplomatákat. Háláját fejezte ki Barack Obama amerikai elnöknek is, amiért a "döntő pillanatban minden befolyását latba vetette", hogy az egyiptomi hatóságok az izraeli nagykövetség munkatársainak segítségére siessenek. Az izraeli miniszterelnök kijelentette, kormánya elkötelezett amellett, hogy megőrizze a békét a zsidó állam és Egyiptom között.

Egyiptomban szombaton hajnalban hirdettek rendkívüli állapotot, miután éjszaka több ezer tüntető gyűlt össze az izraeli nagykövetség előtt Kairóban, és mintegy harminc embernek sikerült betörnie az épületbe. Az izraeli nagykövetet ki kellett menekíteni az országból, csak a helyettese maradt az egyiptomi fővárosban. Ron Szofer, az izraeli kormány egyik szóvivője szombaton bejelentette, hogy Jichák Levanon nagykövet visszatér kairói állomáshelyére, mihelyt az egyiptomi hatóságok szavatolják az izraeli külképviselet biztonságát.