Rendkívüli állapot Egyiptomban, az izraeli nagykövet elmenekült

Kairó, Egyiptom, tüntetők elfoglalták az izraeli nagykövetséget, utcai harcok, összecsapás
Vágólapra másolva!
Szombaton hajnalban rendkívüli állapotot hirdettek Egyiptomban, miután az éjszaka több ezer tüntető gyűlt össze az izraeli nagykövetség előtt Kairóban, és mintegy harminc embernek sikerült betörnie az épületbe. Az izraeli nagykövetet ki kellett menekíteni, az utcán gyújtogatás és összecsapások kezdődtek, amelyek szombaton is folytatódnak.
Vágólapra másolva!

Evakuálni kellett az izraeli nagykövetet a kairói külképviseletről, miután az éjszaka kialakult káosz során tüntetők mintegy harmincfős csoportja behatolt az épületbe. A Guardian tudósítása szerint a tüntetők héber nyelvű dokumentumokat dobáltak ki az ablakon, izraeli zászlókat égettek. Hajnalban az egyiptomi miniszterelnök, Eszám Saraf rendkívüli kormányülést hívott össze, reggelre rendkívüli állapotot hirdettek. Az éjszakai összecsapásokban több százan megsebesültek, és három ember életét vesztette.

A tüntetések szombaton is folytatódnak, és a kormány rendkívüli ülése is tart. Az utcákon felvonuló tömeg szlogeneket kiabál, és a Guardian szerint autógumikat gyújtogat. Ugyanakkor reggel még ötszáz fős tömeg gyülekezett az izraeli követség közelében, amelyet gumilövedékkel és könnygázzal visszaszorított a rendőrség. A nagykövetség környéke ezek után, szombaton délelőtt nyugodt volt.

A nagykövetséget péntek este egész napos tüntetések után támadták meg, amikor a több ezer fős tömeg részben puszta kézzel, részben kalapácsokkal áttörte a követséget védő biztonsági falat. Több százan folytatták a fal lebontását pénteken késő estig a 21 emeletes épület előtt. Az egyiptomi biztonsági erők órákon át nem avatkoztak be az eseményekbe - jelentette a Guardian tudósítója. A fal elleni támadással egy időben Kairó központjában ezrek tüntettek azért, hogy a katonai kormányzat gyorsítsa fel a demokratikus reformokat.

A Guardian szerint a kairói repülőtér illetékesei megerősítették, hogy az izraeli nagykövet a reptéren várakozik: katonai repülőgépet küldenek érte, hogy evakuálják. Más izraeli állampolgárok is összegyűltek éjszaka a reptéren, akik szintén arra vártak, hogy elhagyhassák az országot.

Forrás: MTI/EPA/Mohamed Omar
További képekért kattintson a fotóra!

Este a tüntetők egy csoportja betört az épületbe, és többen feljutottak az izraeli külképviseletnek otthont adó felső emeletekre is. Az emeletekről égő izraeli zászlót és héber nyelvű iratokat dobáltak le. Egy izraeli külügyminisztériumi tisztségviselő szerint a tüntetőknek magába a nagykövetségre nem sikerült betörniük, csak annak előteréig jutottak. Ezt megerősítette egy egyiptomi biztonsági forrás is.

Hajnalra több száz katona és többtucatnyi páncélozott jármű sorakozott fel a nagykövetségi épületnél, de még mindig legalább kétezer tüntető tartózkodott a környező utcákban. A rohamrendőrök könnygázzal és a levegőbe leadott lövésekkel próbálták szétoszlatni a tömeget. A tüntetők meggyújtottak több autógumit, gyújtópalackokat és köveket dobáltak. Legalább két rendőrautót felgyújtottak.

Izrael amerikai segítséget kért kairói nagykövetsége védelmére. Ehud Barak védelmi miniszter telefonon beszélt amerikai hivatali kollégájával, Leon Panettával, valamint az Obama-kormány közel-keleti különmegbízottjával, Dennis Ross-szal. Barack Obama amerikai elnök pedig felszólította Egyiptomot, hogy tegyen eleget "nemzetközi kötelezettségének", és gondoskodjon a nagykövetség védelméről, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel beszélve pedig "mély aggodalmának" adott hangot a kairói helyzet miatt. Az elnök tájékozódott, hogy az Egyesült Államok hogyan tud segíteni, hogyan kerülhetők el a nagykövetségnél az esetleges további erőszakos cselekmények - közölte a washingtoni Fehér Ház.

Ez volt a második támadás Izrael kairói nagykövetsége ellen azóta, hogy augusztusban meghalt öt egyiptomi határőr, mert a Gázai övezet és Egyiptom határán izraeli katonák terroristák üldözése közben eltalálták őket. Ennek hatására Egyiptom akkor azzal fenyegetőzött, hogy hazahívja izraeli nagykövetét.

A támadás két nappal a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan hivatalos kairói látogatása előtt történt. A látogatás aggodalmat keltett Izraelben, ahol attól féltek, a két ország talán egymással szövetkezik, hogy az eddiginél is jobban elszigetelje Jeruzsálemet. Egyiptomban tizenöt éve nem járt török vezető. Egyiptomban a találkozótól a két ország közötti együttműködés javulását várják, és abban is reménykednek, hogy a török kormány pénzügyi támogatást ajánl fel a Mubarakot követő egyiptomi vezetésnek.

A török-izraeli viszony jelentősen megromlott az utóbbi időben, mióta tavaly májusban Izrael megtámadta a gázai segélyflottillát, és utóbb Izrael nem volt hajlandó ezért bocsánatot kérni, Törökország több lépést is tett ellene: kiutasította például az izraeli nagykövetet, kereskedelmi megállapodásokat függesztett fel.