Felfüggesztenék az izraeli-palesztin fogolycserét a merényletek áldozatainak rokonai

Vágólapra másolva!
Az izraeli legfelsőbb bírósághoz fordultak a palesztin terrortámadások áldozatainak a hozzátartózói. Attól tartanak, hogy a fogolycsere után újabb terrorcselekmények várhatók Izraelben. Az öt éve a Hamász fogságában lévő Gilád Salit tizedes szabadságáért cserébe több mint ezer palesztin rabot engednek ki az izraeli börötönkből, közülük többen terrortámadások elkövetői voltak. Az izraeliek nagy többsége viszont egy felmérés szerint támogatja a fogolycserét.
Vágólapra másolva!

A terrortámadások áldozatainak családjai az izraeli legfelsőbb bírósághoz fordultak az izraeli-palesztin fogolycsere miatt. A múlt héten született megegyezés arról, hogy az öt éve a Hamász fogságában lévő Gilád Salit kiszabadulhat, cserébe pedig csaknem ezer, izraeli börtönben ülő palesztin nyeri vissza a szabadságát. Az áldozatok hozzátartozói viszont attól tartanak, hogy a fogolycsere után ismét megjelenik a terror az utcákon. "Megint meggyilkolnak minket majd az éttermekben, a kávézókban, éjjel az ágyunkban, az óvodákban és az iskolákban" - érvelt a fogolycsere ellen Meir Schijveschuurder, akinek a szülei és testévrei haltak meg egy 2001-es terrortámadásban, amelynek az elkövetője szintén szabadulna a megegyezés értelmében.

A múlt hét végén a terrortámadások áldozatainak a szövetsége is petíciót nyújtott be a legfelsőbb bírósághoz, és azt kérte, hogy a megállapodás alapos vizsgálatáig függesszék fel a fogolycserét - írja a CNN amerikai hírtelevízió internetes oldala. A palesztin foglyok egy részének az átadása már ezen a héten megtörténhet.

Gilád Salit szülei sürgették a legfelsőbb bíróságot, hogy minél hamarabb utasítsa el a petíciókat, attól tartva, hogy bármilyen változás vagy késlekedés áthúzhatja a megegyezést. A Háárec című izraeli lap hivatalos forrásokra hivatkozva azt írja, a bíróság minden valószínűség szerint elutasítja majd az áldozatok hozzátartozóinak a kérését, és a fogolycsere haladhat tovább az eddig meghatározott menetrend szerint.

Az izraeli hatóságok közölték, hogy a palesztin foglyok közül egyesek a szabadulásuk után nem hagyhatják el az országot, míg másoknak rendszeresen be kell majd számolniuk a tartózkodási helyükről.

A lap úgy tudja, Gilád Salitot a Kerem Salom-i határátkelőn keresztül juttatják vissza Izraelbe, ahol orvosi vizsgálatok várnak rá, és egy légi bázison hallgatja meg az izraeli hadsereg. Ez után haza szállítják a Haifától északra fekvő otthonába.

Közben kiderült, hogy egy felmérés szerint az izraeliek 79 százaléka egyetért a fogolycserével. A megállapodást csaupán 14 százalék veti el a Jediót Ahronód kutatása szerint.