Már nincs a Hamász fogságában az öt év után kiszabadult izraeli katona

Vágólapra másolva!
Hajnalban a palesztin foglyok első csoportja el is hagyta a dél-izraeli börtönt, és útra készen áll a többi rabot szállító konvoj is. Izrael kedden összesen 477 palesztin foglyot enged el az öt éve fogvatartott izraeli katonáért, Gilád Salitért cserébe. A Haaretz című izraeli napilap úgy tudja, hogy a 24 éves katonát átadták az izraeli hadseregnek. Az izraeli hadsereg közölte, hogy azonosították Gilád Salitot az egyiptomi-gázai határon.
Vágólapra másolva!

Kedd hajnalban elhagyta a börtönt a palesztinok első, 96 fős csoportja - közölte az izraeli közszolgálati rádió. A dél-izraeli Keciót börtönéből busszal szállítják a civil ruhába átöltözött, de kezükön és lábukon még bilincset viselő palesztinokat az átadás helyszínére, az izraeli fennhatóság alatt álló Kerem Salom határátkelőre. Útra készen áll a többi rabot szállító három konvoj is.

Több mint ezer rendőr vigyázta a konvoj útját - írja internetes oldalán az izraeli közrádióra hivatkozva a France24 francia hírtelevízió. A fogolycsere kezdetén az egyiptomi konzulátus munkatársai is jelen voltak, és ellenőrizték a szabadon engedett foglyok személyazonosságát.

Izrael 477 palesztin foglyot enged szabadon kedden, további 550-et pedig két hónapon belül. Cserébe visszakapja Gilád Salit izraeli katonát, akit 2006. június 25-én ejtettek foglyul és vittek magukkal a Gázai övezetből izraeli területre behatoló palesztin fegyveresek. A Hamász palesztin iszlamista mozgalom reggel közölte: átadta Egyiptomnak a fogoly katonát.

Forrás: AFP
Hamász fegyveresek. További képekért kattintson a fotóra!

A Reuters nemzetközi hírügynökség azt írta, hogy Salitot helikopterrel szállítják majd Izrael központjába, ahol Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök üdvözli, majd találkozhat a családjával is. Az AP amerikai hírügynökség néhány perccel fél nyolc után azt írta, hogy az öt éve elrabolt izraeli katonát Gázából Egyiptomba szállították.

A Haaretz című izraeli napilap twitter oldalán arról számolt be, hogy Salitot átadták az izraeli hadseregnek, a BBC tudósítója szerint szerint feszült a helyzet, a Hamász katonák kísérik Salitot, és csak akkor engedik el végleg, ha a palesztin foglyok "biztonságba kerülnek". A tudósító szerint az egyiptomi határon egy katonai terepjáróval vitték át Salitot, mellette négy Hamasz fegyveres ült. Egyikük felemelte az izraeli katona maszkját, hogy megmutassa az egyiptomiaknak, hogy ő az.

Forrás: AFP
Gilád Salit családja. További képekért kattintson a fotóra!

Salitot egyébként a BBC szerint egy korábbi Moszad-ügynök, David Meisan fogja azonosítani Egyiptomban. Meisan volt Izrael összekötője a Salit-ügyben.

A Haaretz azt írja, hogy az izraeli hadsereg egyenruháját viselő Salit megérkezett Egyiptomba. Közben a BBC tudósítója azt jelentette, hogy a kerem salomi határnál a palesztin foglyok felszálltak a Vöröskereszt buszaira, amelyek Egyiptomba szállítják majd őket. Délelőtt fél tíz körül azonban váratlan helyzettel szembesültek a csere lebonyolítói: két palesztin női fogoly közölte, hogy nem hajlandó Gázába menni. Nem sokkal később azonban a két nő megenyhült, és felszállt a gázai buszra.

Közben a Haaretz szerint Salit beszélhetett telefonon a családjával. Nem sokkal később az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu azt twittelte, hogy megérkezett az izraeli Tel Nof katonai bázisra, ahol találkozott Salit családjával. "Örülök, hogy elérkezett ez a nap, hamarosan visszakapják Giládot" - mondta az izraeli kormányfő a családnak.

Ezután az izraeli hadsereg hivatalosan is közölte, hogy azonosították Gilád Salitot az egyiptomi-gázai határon. A katona él és jól van - közölte a hadsereg.

Forrás: AFP
Ünnepségre készülnek Gázában. További képekért kattintson a fotóra!

Salit fogsága alatt mindössze három levelet, egy hang- és egy videoüzenetet küldhetett családjának. 2009 októbere óta nem adhatott életjelet magáról. A Hamász június 25-én egy keltezés nélküli, mindössze 39 másodperces videofelvételt mutatott be újságíróknak, amelyen Salit, valamint egy húsz éve eltűnt izraeli pilóta látható. A Hamász fegyveres szárnya azt követelte az öt éve elhurcolt izraeli katonáért cserébe, hogy Izrael engedjen szabadon börtöneiből ezer palesztint.

A tárgyalások azonban eddig megfeneklettek a rabok személyének és a csere helyszínének kérdésén. Jelenleg mintegy 5500 palesztin raboskodik Izraelben. Salit elrablásának következményeként rendelte el Izrael a Gázai övezet zárlatát, amelyet a Hamász hatalomra kerülése után még tovább szigorított.