Öt év fogság után megérkezett Izraelbe az izraeli hadsereg katonája

Gilád Salit, Izraeli - palesztin fogolycsere, Benjamin Netanjahu, izraeli kormányfő, Gilád Salit tizedes
Vágólapra másolva!
Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy azonosította és az egyiptomi-gázai határon átvette Gilád Salit tizedest. A hivatalos közlés szerint az öt évvel ezelőtt a Hamász fogságába esett katona jelenleg egyiptomi területen van, és átadták őt az izraeli hadseregnek. Az izraeli állami televízió szerint Salit már Izraelben van. Salit első myilatkozatában arról beszélt, mennyire hiányoznak neki az emberek.
Vágólapra másolva!

Az izraeli televízió információi szerint megérkezett Izraelbe Gilád Salit, az izraeli hadsereg 24 éves tizedese, aki öt éve esett a Hamász fogságába. A BBC hivatalos forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Salit jó egészségben van, a szabadon engedett palesztinok pedig úton vannak Egyiptom felé.

Gilád Salit az izraeli-palesztin fogolycsere keretében szabadulhatott ki a radikális palesztin szervezet fogságából: Salitért cserébe Izrael összesen 1027 palesztin rabot enged ki a börtönökből.

Az izraeli Kerem Salom-i határátkelőnél 477 palesztin fogoly szállt fel a Vöröskereszt buszaira, amelyek Egyiptomba szállítják őket. Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu korábban azt twittelte, hogy megérkezett az izraeli Tel Nof katonai bázisra, ahol találkozott Salit családjával. "Örülök, hogy elérkezett ez a nap, hamarosan visszakapják Giládot" - mondta az izraeli kormányfő a családnak.

Azután az izraeli hadsereg hivatalosan is közölte, hogy azonosították Gilád Salitot az egyiptomi-gázai határon. A katona él és jól van - közölte a hadsereg. Salitot jelenleg orvosok vizsgálják.

A szabadon engedett palesztin foglyok első turnusa is megérkezett a rafah-i határátkelőhöz, ahol hatalmas ünnepséggel fogadták őket. A szabadon engedett palesztinok másik csoportja viszont nem ahhoz a határhoz érkezett, amelyet előre bejelentettek, ezért a Betunia városánál várakozó palesztinok kövekkel dobálták meg az izraeli katonákat, akik erre könnygázzal válaszoltak.

Hiányoztak neki az emberek

Jól bántak vele fogva tartói, de nagyon hiányoztak neki az emberek - erről beszélt többek között első interjújában a kedden öt év palesztin fogság után kiszabadult izraeli katona, Gilád Salit. "Nagyon izgatott vagyok. Már rágózta nem láttam embereket, mondta a több mint ezer palesztin fogolyért kicserélt fiatal, aki alig várja, hogy emberekkel találkozzon, és beszélgessen, és "ne ugyanazt a dolgot csináljam egész nap" - idézte az interjút a Hárec izraeli lap. A lap szerint a fáradtnak és kábának tűnő fiatal arról is beszélt, hogy jó egészségi állapotban van, és hogy a fogolycsere hozzájárul a két nép közötti békéhez.

"Természetesen nagyon hiányzik a családom. És hiányoznak a barátaim is. Salit arról is beszélt, hogy szeretné, ha a többi izraeli börtönben ülő palesztint is hazaengednék családjukhoz, de hozzátette reméli, hogy "nem mennének vissza harcolni Izrael ellen".

Forrás: AFP
Gilád Salit az egyiptomi tévé képén. További képekért kattintson!

Kiderült, hogy egy ehet tudta meg, hogy hazaengedik. "Nem tudom leírni, mit éreztem ekkor, de tudtam, hogy nehéz pillanatok várnak még rám". Attól félt a leginkább, hogy még sok évig marad fogságban, ha valami balul sül el.

Salit elrablásának következményeként rendelte el Izrael a Gázai övezet zárlatát, amelyet a Hamász hatalomra kerülése után még tovább szigorított. A Hamász fegyveres szárnya azt követelte az öt éve elhurcolt izraeli katonáért cserébe, hogy Izrael engedjen szabadon börtöneiből ezer palesztint.

A tárgyalások azonban eddig megfeneklettek a rabok személyének és a csere helyszínének kérdésén. Jelenleg mintegy 5500 palesztin raboskodik Izraelben.