Több mint ezer palesztin rabbal cserélik ki az öt éve elrabolt izraeli tizedest

Vágólapra másolva!
Egy egyiptomi tisztségviselő szerint már Kairóban van az öt éve fogva tartott izraeli Gilád Salit tizedes, aki egy fogolycsere-megállapodás értelmében hamarosan kiszabadulhat a Hamász fogságából. Izrael cserébe több mint ezer palesztin foglyot enged el. A hírt több tízezren ünnepelték a Gázai övezetben.
Vágólapra másolva!

Már Egyiptomban van a Hamász szélsőséges palesztin szervezet fegyveresei által öt éve elrabolt izraeli katona, Gilád Salit - mondta egy magas rangú egyiptomi tisztségviselő. Az egyiptomiak kedd este a rafahi határátkelőn át a Gázai övezetbe küldtek egy elsötétített üvegű autót, amely valamivel később Salittal tért vissza. A katonát Kairóba szállították - tette hozzá a Sínai-félszigeti el-Arísban tartózkodó tisztségviselő. Az értesülést tagadták kairói biztonsági körök, valamint a Hamász egyik szóvivője is.

Eközben Uzi Landau izraeli miniszter elutasította a kedden a kormány által 26:3 arányban elfogadott fogolycsere-egyezményt, amely szerinte "a terror hatalmas győzelme", és "ösztönzi az izraeliek további gyilkolását, illetve a túszejtéseket".

Az izraeliek többsége támogatja a Hamásszal kötött megállapodást, amelynek köszönhetően Gilád Salit visszanyerheti szabadságát több mint ezer palesztin rab elengedéséért cserébe, ugyanakkor tartanak is attól, hogy a kiszabadult foglyok újra beállnak a szélsőségesek közé.

A mostani megállapodás előkészítése már júliusban megkezdődött. A Daily Telegraph című brit lap az izraeli tárgyalót, David Meidant idézve azt írja, az izraeli hírszerzés már ekkor megállapította, hogy a Gázai övezetben hatalmon lévő Hamász készen állt a tárgyalásokra Egyiptom közvetítésével. Az elmúlt években többször felvetődött, hogy fogolycsere keretében kiszabadul a 2006 óta fogva tartott izraeli tizedes, valódi megegyezés azonban nem született.

Az izraeli kormány a kedd éjszaka tartott kormányülésen hagyta jóvá a Hamásszal kötött fogolycsere-megállapodást. A kormánytagok 26 igen és 3 nem szavazat mellett fogadták el az egyiptomi közvetítéssel létrejött egyezséget. Cserébe az izraeli börtönökből több mint ezer palesztin rabot engednek el. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök előzőleg bejelentette, hogy ha minden a tervek szerint alakul, néhány napon belül "épen és egészségesen" visszatérhet a családjához Izraelbe Gilád Salit.

A Gázai övezetben több tízezres ünneplő tömeg gyűlt össze kedd este a fogolycsere-megállapodás hírére. Háled Mesál, a Hamász damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetője a palesztin nép nagy győzelmének minősítette a megállapodást. Arab televízióknak adott nyilatkozatában közölte, hogy a tárgyalások eredményeként 1027 palesztin fogoly, köztük 27 nő szabadon engedését érték el. Az izraeli hatóságok két szakaszban helyezik szabadlábra az érintett foglyokat: egy héten belül 450 palesztin rab, a többiek pedig két hónap múlva térhetnek haza.

A latin-amerikai körúton tartózkodó Mahmúd Abbász palesztin elnök is üdvözölte és nemzeti sikernek nevezte a fogolycserét előirányozó megállapodást. Az izraeli hatóságok mindeközben cáfolták azokat a híreket, hogy a fogolycsere keretében visszanyerné szabadságát az ötszörös életfogytiglanira ítélt Marván Bargúti, a palesztinok egyik nemzeti hőse, a második intifáda vezetője, valamint a 30 év börtönnel sújtott Ahmed Szaadat, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű radikális szervezet vezetője is.