A legrosszabbra készülnek az Új-Zélandnál megfeneklett tanker mentőcsapatai

Vágólapra másolva!
Már csak egy olajjal tele tartály van az új-zélandi partoknál október elején megfeneklett tankerhajón, de egyelőre a rossz időjárás miatt a mentőalakulatok nem tudják biztonságosan lehozni a hajóról.
Vágólapra másolva!

Újabb vihar akadályozza a nyersanyag kiszivattyúzását a tanker tartályaiból, bár eddig már sikerült eltávolítani a nyersolaj túlnyomó többségét. A baleset pillanatában 1673 tonna volt a tartályokban, most már csak 300 tonna van, de időközben 350 tonna nyersolaj ömlött a tengerbe, ami súlyos ökológiai katasztrófát idézett elő a Plenty-öböl élővilágában. A mérgező anyag az öböl partján élő mintegy 1300 madár pusztulását okozta.

Az Új-Zéland Herald című újság az internetes oldalán azt írta, hogy éjszaka három mentőalakulat dolgozott a hajó fedélzetén, hogy megállapítsák, hol szivárog az olaj a hajóból. A mentőalakulat vezetője az újságnak azt mondta, hogy először azt kell megállapítani, hogy egyáltalán biztonságos-e a hajón dolgozni, és ha igen, akkor hogyan lehetne leereszteni belőle az üzemanyagot.

A libériai zászló alatt közlekedő, 47 ezer tonnás, 236 méter hosszú Rena nevű olajszállító hajó október 5-én futott zátonyra az Új-Zéland északi részén található, gazdag élővilágáról híres Plenty-öbölben, és a belőle kiömlő olaj azóta már a partokat is elérte. A Plenty-öböl turisták közkedvelt üdülőhelye, és híres gazdag élővilágáról: bálnák, delfinek és különféle vízi madarak, így kormoránok és pingvinek élőhelye.

A tanker kapitánya és másodtisztje ellen vádat emeltek gondatlanságból előidézett katasztrófaveszély miatt, a nyomozás adatai szerint ugyanis túl közel navigálták a hajót a partokhoz.

A tanker 1300 konténere közül 90-et elveszített, és ezek közül ötven még nem került elő. Továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy a súlyosan sérült hajótest kettétörik.